Meest recente artikelen

Dit zijn de veiligste en onveiligste groenten- en fruitsoorten

Printable

Dit zijn de veiligste en onveiligste groenten- en fruitsoorten Artikel

Ken jij de dirty dozen en de clean fifteen? Hiermee worden de 12 meest bespoten en de 15 veiligste soorten groenten en fruit aangeduid. Goed om te weten! Daarom maakten wij een handige printable voor jou.

De dirty dozen en de clean fifteen is een lijst die elk jaar wordt samengesteld door een team Amerikaanse experts. Hierin worden de 12 meest bespoten en de 15 veiligste soorten groenten en fruit aangeduid. De resultaten in ons land kunnen lichtjes verschillen, maar zullen in grote lijnen hetzelfde zijn.

Wij maakten een handig overzicht van de dirty dozen en de clean fifteen voor jou, op portefeuille formaat. Print ze hier, druk ze af en steek ze in je portefeuille. Zo heb je ze altijd bij!

-> Download hier de dirty dozen.

-> Download hier de clean fifteen.

Dirty dozen

Appel, selder, tomaat, peer, druif, nectarine, perzik, aardappel, spinazie, aardbei, kers, paprika.

Dit zijn de veiligste en onveiligste groenten- en fruitsoorten 1

Wil dit zeggen dat je deze nu niet meer moet eten? Nee, natuurlijk niet. Maar spoel ze goed of schil ze, koop de niet bespoten, biologische variant of kweek ze zelf in je tuin – zonder pesticiden te gebruiken natuurlijk. Bovendien is géén groenten en fruit eten nog ongezonder dan bespoten groenten en fruit eten, zolang dat maar goed gespoeld is.

Clean fifteen

Ui, avocado, maïs, ananas, mango, erwtjes, aubergine, grapefruit, asperge, kiwi, kool, bloemkool, cantaloupmeloen, papaya, honingmeloen.

Dit zijn de veiligste en onveiligste groenten- en fruitsoorten

Valt je iets op in dit lijstje? Juist ja: deze soorten groenten en fruit hebben meestal een dikkere schil waardoor ze minder gevoelig zijn voor plagen en ziektes en dus minder bespoten moeten worden.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen