Meest recente artikelen

Feestmenu met vergeten groenten

Het herontdekken waard

Feestmenu met vergeten groenten Artikel

Zonde toch dat we groenten zoals aardpeer, boerenkool en pastinaak een beetje uit het oog verloren zijn? Herontdek hun vergeten smaak in dit bijzondere kerstmenu.

Hapje: aardpeerdip met parmezaancrackers

Aardpeer of topinamboer heeft een beetje een zoetige smaak en komt het best tot zijn recht in combinatie met iets zouts: kaas, spekjes, salie… Ook schaal- en schelpdieren (denk sint-jakobsschelpen, mosselen, krab, langoustines of kreeft) kun je er prima mee combineren. En probeer aardpeer ook eens met gevogelte met een uitgesproken smaak, zoals parelhoen, eend, fazant en duif. Trouwens, wist je dat er uit aardpeer bloemen groeien?

 

Voorgerecht: papillot van tarbot en boerenkool

Bij onze noorderburen is boerenkool altijd hot geweest, bij ons is het een vergeten groente – wij eten eerder groene kool of savooikool. Toch is ze het herontdekken waard: boerenkool of kale is een van de hipste groenten van het moment. Coole bloggers en bekende Hollywoodsterren zweren bij kalesmoothies, kalechips enzovoort.

De stevige smaak van boerenkool gaat prima samen met bijvoorbeeld gerookte vis, maar ook in combinatie met de fijne smaak van bijvoorbeeld tarbot komt ze goed tot haar recht.

 

Hoofdgerecht: eendenborst met pastinaakpuree en witloof

Vroeger, voor we hier aardappels kenden, was pastinaak een basisproduct. Pastinaak vind je tegenwoordig al wat makkelijker in de supermarkt en geheel terecht: de pittig-zoete wortel is superlekker in soep, puree of geroosterd in de oven. Pastinaak heeft een ietwat aardse smaak die lekker is met uitgesproken smaken zoals wild, rode biet, noten, linzen… Maar ook in combinatie met zout doet hij het goed: geitenkaas, gerookt vlees of vis zijn prima combinaties.

 

Dessert: panna cotta met chocolade, granaatappel en zure room

Lekker als afsluiter na het feestdiner is deze panna cotta met granaatappel: geen fruitsoort van bij ons, maar wel eentje die jarenlang vergeten was. De glanzende rode pitjes doen elk gerecht er meteen extra feestelijk uit zien. Granaatappel is lekker in romige desserts en gecombineerd met andere soorten fruit, maar ook met gevogelte gaat het prima samen. Bekijk hier hoe je de zaadjes uit een granaatappel haalt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen