Meest recente artikelen

Witloof: de beste recepten en tips

De lekkerste wintergroente van bij ons

Witloof: de beste recepten en tips dossier

Witloof of witlof wordt wel eens het witte goud genoemd en terecht: deze winterse bladgroente is een echte Belgische delicatesse. Hier ontdek je de beste recepten en de nuttigste tips om witloof klaar te maken.

Koken, stomen, braiseren… Mogelijkheden genoeg om witloof klaar te maken zodat echt iedereen het lust. Hier vind je alles wat je moet weten over onze Belgische trots. Plus: de lekkerste recepten en tips om met witloof aan de slag te gaan!

Alles over witloof, met tips en recepten

Witloof is een echt Belgisch product. Het was een Brusselse boer die na de winter in z'n kelder witte blaadjes ontdekte op de chicoreiwortels die hij er had opgeslagen. De delicate kropjes smaakten bovendien heerlijk fijn. Een nieuwe groente was geboren. Tegenwoordig eten Belgen per jaar gemiddeld 7 kilogram witloof!

Heerlijk typische smaak

Je vindt witloof het hele jaar door in de winkel. Maar het echte witloofseizoen loopt van oktober tot en met april. Net op tijd voor de diepe herfst, hét seizoen voor soepjes en gratins. De bittere smaak komt van stoffen die je ook in de witloofwortel terugvindt. Witloof wordt nog bitterder (en groen) als de groente licht vangt. Net omdat het boordevol smaak zit, is het belangrijk dat je witloof juist klaarmaakt. Want: een beetje te lang of een beetje te warm en je mist de zo herkenbare smaak.

Hoe maak je witloof klaar?

Witloof kun je rauw eten in een salade, of bereid. Meestal wordt het dan gebraiseerd of gestoofd. Het allerlekkerste vinden wij het als die gebraiseerde stronkjes witloof in ham gerold worden en met kaassaus gegratineerd in de oven. Zálig lekker, die oer-Belgische witloofrolletjes! Ook een simpel witloofsoepje behoort tot onze favorieten voor de winter. Of wat dacht je van een hartige groentetaart of quiche? Ontdek er alles over bij onze tips en recepten om het beste uit je witloof te halen…

Zeg niet zomaar witloof

Hieronder lees je bovendien meer over het verschil tussen witloof en grondwitloof. Maar ook over de herkomstlabels van Brabants en Brussels grondwitloof (want nee, dat is niet hetzelfde!).

Witloof: tips en recepten

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen