Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen grondwitloof en 'gewoon' witloof?

Behalve de smaak, verschillen er nog enkele andere dingen.

Wat is het verschil tussen grondwitloof en 'gewoon' witloof? Artikel

Vandaag de dag kan je witloof het hele jaar door eten, al is de winter het absolute topseizoen. Ook is het belangrijk om te weten dat het ene witloof net iets intenser smaakt dan het andere ... en dat heeft alles te maken met het soort witloof dat op je bord ligt.

Volle grond vs. hydrocultuur

In de winkel vind je twee soorten: witloof uit hydrocultuur en witloof uit volle grond. Grondwitloof is heel arbeidsintensief en daardoor ook vaak duurder. Het is een echte wintergroente, die verkrijgbaar is van november tot maart. Witloof uit hydrocultuur wordt gekweekt in bakken met water. Deze stronkjes zijn bijna het hele jaar verkrijgbaar.

Grondwitloof

Het traditionele witloof groeit in volle grond en is slechts van november tot maart beschikbaar. Die grond zorgt voor de échte, volle witloofsmaak.

De groente doet er twee jaar (!) over om te groeien. Eerst worden de witloofwortels gekweekt, daarna worden ze ingezet in aarde en afgedekt zodat de scheuten die op de wortels komen, mooi wit blijven. Het kweken van grondwitloof vraagt heel wat werk en de groente is dan ook ietsje duurder. Maar gezien de heerlijke smaak – knapperig en bitterzoet – is het dat helemaal waard. Wist je dat grondwitloof zelfs een officieel beschermd product is? Je herkent het aan deze erkenningslabels:

Wat is het verschil tussen grondwitloof en 'gewoon' witloof?Wat is het verschil tussen grondwitloof en 'gewoon' witloof? 1

Er bestaat Brussels en Brabants grondwitloof. Brabants grondwitloof is iets breder verspreid dan Brussels grondwitloof. Voor Brussels grondwitloof moet namelijk ook het witloofzaad door de teler zelf gewonnen zijn, én de groente wordt geforceerd onder dekgrond. Voor Brabants grondwitloof zijn de regels iets minder strikt: de teler mag het zaad ook aankopen, en kiest zelf of hij de wortels al of niet onder dekgrond wil forceren. Brabants grondwitloof wordt in heel Vlaanderen geteeld, ook in de streek van het Brussels grondwitloof. Het label wil dus niet zozeer zeggen waar het witloof wat je koopt vandaan komt, maar wel hoe het geteeld werd. België is trouwens het enige land waar grondwitloof gekweekt wordt!

'Gewoon' of hydrowitloof

Naast witloof uit grondcultuur is er ook witloof dat in bakken of met water (hydrocultuur) gekweekt wordt. Dit witloof groeit het hele jaar door in ruimtes met een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. De teelt is minder arbeidsintensief dan die van grondwitloof. De smaak van gewoon witloof is iets minder intens, maar de groente ziet er net hetzelfde uit en je kunt ze voor alle witloofbereidingen gebruiken. Deze variant is ook minder duur dan grondwitloof.

 

Wist-je-dat …

…witloof zijn naam dankt aan zijn witte loof? Witloof is wit, omdat het onder de grond of in het donker groeit. Als het loof toch licht ziet, kleurt het geelgroen. Daarom wordt witloof vaak verpakt in kartonnen dozen met blauw papier tussen de stronkjes. Bewaar het thuis op een donkere plek of in een papieren zak in de koelkast.

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen