Koken met mosterd
Lekker pittig
Wat is mosterd?
Volgens de traditie wordt de gele saus slechts gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zijn drie soorten zaadjes: de milde gele, pittige bruine en zeldzame en scherpe zwarte. Mosterdzaad komt meestal uit Canada of Rusland. Het wordt pas scherp van smaak wanneer het gebroken en bevochtigd wordt. Dat gebeurt met azijn, waarna het zaad weekt in water en verder vermalen wordt. Hoe fijner de maling, hoe gladder de mosterd. Graanmosterd is dus grof gemalen. Aan Amerikaanse mosterd wordt soms ook kurkuma toegevoegd, zodat de saus nog geler wordt.
Belgische topper: Tierenteyn-Verlent
Wellicht de allerbekendste Belgische mosterd: Tierenteyn-Verlent. Deze zag rond 1840 het levenslicht dankzij de verbintenis tussen twee Gentse families. Het recept en productieproces zijn nog steeds een goed bewaard geheim, enkel gekend door drie vrouwen. Extra leuk: wie langs de winkel in Gent komt, kan er een eigen potje laten vullen met mosterd, vers gemaakt in de kelder en opgeschept uit een ton.
Dijonmosterd
Dijonmosterd is ongetwijfeld de bekendste mosterd van allemaal en mag enkel met bruin mosterdzaad gemaakt worden. De mosterd dankt z’n fijne textuur aan het feit dat de zaadjes gesneden worden in plaats van geplet.
Mosterdpoeder
Wanneer je mosterdzaadjes helemaal fijnmaalt, krijg je mosterdpoeder, ideaal om sauzen en gerechten meer pit en diepgang te geven.
Koken met mosterd
Mosterd is lekker als pittig condiment, maar je kunt er ook prima mee koken. Hier zijn alvast wat ideeën met graanmosterd, dijonmosterd, zoete mosterd …
Lees ook …
- Mosselsaus maken: klaar in 1-2-3
- Welke kant-en-klare sausjes zijn het slankst?
- Help, waarom is mijn stoofvlees taai?
- Zelf ketchup maken: zo simpel is het
- Mosterdsaus maken