Koken met mosterd
Lekker pittig
Het is een lekker pittig condiment, maar je kunt ook prima koken met mosterd, van mosterdsaus bij vlees of vis, dips bij de barbecue tot een lekkere dressing bij je salade.
Wat is mosterd?
Volgens de traditie wordt de gele smaakmaker slechts gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zijn drie soorten zaadjes: de milde gele, pittige bruine en zeldzame en scherpe zwarte. Mosterdzaad komt meestal uit Canada of Rusland. Het wordt pas scherp van smaak wanneer het gebroken en bevochtigd wordt. Dat gebeurt met azijn, waarna het zaad weekt in water en verder vermalen wordt. Hoe fijner de maling, hoe gladder de mosterd. Graanmosterd is dus grof gemalen. Aan Amerikaanse mosterd wordt soms ook kurkuma toegevoegd, zodat de saus nog geler wordt.
Belgische toppers
Mostaard Wostyn
In een eeuwenoud winkeltje in het hart van Torhout komen mosterdliefhebbers van heinde en ver hun potje verse pikante mosterd halen. Tot vreugde en trots van Piet Wostyn, die als vijfde generatie mosterdmaker het werk van zijn overgrootouders voortzet. In 1996 nam hij Mostaard Wostyn over, de mosterdmakerij die in 1869 opgericht werd door zijn overgrootvader. Intussen staat zoon Ilja klaar om de roerstok over te nemen.
Tierenteyn-Verlent
Wellicht de bekendste Belgische mosterd: Tierenteyn-Verlent. Deze zag rond 1840 het levenslicht dankzij de verbintenis tussen twee Gentse families. Het recept en productieproces zijn nog steeds een goed bewaard geheim, enkel gekend door drie vrouwen. Extra leuk: wie langs de winkel in Gent komt, kan er een eigen potje laten vullen met mosterd, vers gemaakt in de kelder en opgeschept uit een ton.
Dijonmosterd
Dijonmosterd is ongetwijfeld de bekendste mosterd van allemaal en mag enkel met bruin mosterdzaad gemaakt worden. De mosterd dankt z'n fijne textuur aan het feit dat de zaadjes gesneden worden in plaats van geplet.
Mosterdpoeder
Wanneer je mosterdzaadjes helemaal fijnmaalt, krijg je mosterdpoeder, ideaal om sauzen en gerechten meer pit en diepgang te geven.
Lees ook …
- Mosselsaus maken: klaar in 1-2-3
- Welke kant-en-klare sausjes zijn het slankst?
- Help, waarom is mijn stoofvlees taai?
- Zelf ketchup maken: zo simpel is het
- Mosterdsaus maken
Koken met mosterd: onze favoriete recepten
Koken met mosterd? Hier zijn alvast wat ideeën met graanmosterd, dijonmosterd, zoete mosterd … Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.