Meest recente artikelen

Slasaus: wat is het precies en hoe maak je het?

Anders dan mayo!

Slasaus: wat is het precies en hoe maak je het? Artikel

Sla op smaak brengen kan met allerlei sausjes, vinaigrettes en dressings. In recepten kom je echter vaak deze meer algemene – en wat nietszeggende – benaming tegen. Maar wat is slasaus eigenlijk?

Het internet geeft niet echt uitsluitsel over wat nu precies bedoeld wordt met slasaus. In de recepten die je online vindt, gaat het meestal om een klassieke vinaigrette of dressing. Heel vaak krijg je de omschrijving van een doorsnee yoghurtdressing. Die lichtere variant van mayonaise is natuurlijk ook prima in salades of als dip. Maar is het ook het authentieke recept voor deze saus?

Slasaus uit een flesje

Niet helemaal. De echte, klassieke slasaus is wat in de Britse keuken 'salad cream' wordt genoemd. Het ziet eruit als een wat lichtere mayonaise. Je vindt deze ook in een flesje in sommige supermarkten. Op de lijst met ingrediënten van zo'n kant-en-klare saus staan onder meer azijn, suiker, bindmiddel, eieren, zout, mosterd en citroenzuur. De saus lijkt dus een beetje op de basic mayonaise, maar ze is iets zoeter en scherper van smaak.

Ook deze saus wordt inderdaad gemengd onder lekker verse simpele sla om 'm meer smaak en samenhang te geven. Slasaus wordt echter ook vaak gebruikt op de garnering van een belegd broodje, op de typisch Britse sandwiches, bij gekookte eitjes, als groentedip of zelfs op frietjes. En natuurlijk kun je de saus ook gewoon zelf maken. Bijvoorbeeld met dit recept…

Zo maak je zelf de klassieke slasaus

Nodig

 • Eigeel van 2 hardgekookte eieren
 • 1 el bloem
 • 1 el mosterd
 • ½ citroen, het sap
 • 4 el suiker
 • 3 el witte wijnazijn
 • 15 cl room
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten, behalve peper en zout, in en kom en klop op met de mixer tot de room begint in te dikken.
 2. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Meng de koude saus onder de sla.
 3. Bewaar de saus in een afgesloten potje in de koelkast. Zo blijft ze tot twee weken goed.

Probeer ook deze sausjes bij sla

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen