Gooi pompoenpitten niet zomaar weg, want je kunt er nog zoveel lekkers mee maken. Pesto bijvoorbeeld, of tapenade. De pitten die je niet gebruikt, zaai je volgend jaar gewoon in je tuin.
Geroosterde pompoenpitten
Spoel de pompoenpitten. Kook ze 20 minuten in water met zout. Laat ze uitlekken en meng met olijfolie en kruiden naar smaak. Komijnpoeder, korianderpoeder en cayennepeper zijn een prima combinatie! Verdeel de pitten over een bakplaat en bak ze 25 minuten in de oven op 200°C. Keer regelmatig om en hou goed in de gaten zodat ze niet verbranden.
Kruidige pitten
Meng pompoenpitten met wat gebakken uitjes, knoflook, cayennepeper, komijnpoeder en korianderpoeder. Lekker op een slaatje.
Spicy pitten
Meng 50 g gepelde en geroosterde pompoenpitten met 1 gesnipperd en gedroogd rood chilipepertje, 2 takjes gesnipperde jonge rozemarijn, 1 geperst teentje knoflook en een flinke scheut extra vierge olijfolie. Serveer met extra salie.
Boerenkoolpesto met pompoenpitten
Doe 100 g boerenkool (of verse spinazie in het seizoen), 1 teentje geperste knoflook, 50 g geraspte parmezaan, 50 g gepelde geroosterde pompoenpitten en 100 ml extra vierge olijfolie in de keukenmachine. Mix tot een smeuïge pesto.
Grove tapenade
Meng 50 g gepelde en geroosterde pompoenpitten, 4 kleine artisjokharten (op olie), een handvol mooie groene of paarse olijven, een handvol groene kruiden en 1 teentje knoflook en hak grof. Meng met een scheutje olijfolie en appelazijn.
Healthy bars
Maal 40 g gepelde geroosterde pompoenpitten, 50 g walnoten, 150 g gedroogde pistachenoten, 35 g ontpitte medjooldadels, 25 g cranberries, 1 el geraspte citroenschil, 1 el kokosolie en 1 mespunt zout in de keukenmachine tot een grof mengsel. Druk het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik en zet 2 uur in de koelkast. Snij in 10 repen.
Uit eigen tuin
Laat de pitten drogen op keukenpapier, bewaar ze en zaai ze half mei om zelf pompoen te kweken.