Meest recente artikelen

Zo maak je een heerlijke mocktail: 4 tips voor succes

0% drankjes

Zo maak je een heerlijke mocktail: 4 tips voor succes Artikel

Wie zegt dat je enkel met alcohol een wow-aperitief kunt serveren? Met deze tips en recepten voor een heerlijke mocktail bewijs je iedereen – ook jezelf – dat dat niet zo is.

Geen veredelde limonade of water met een flauw smaakje, maar een echt lekker evenwaardig alternatief voor een cocktail, maar dan zonder de alcohol? Vier tips voor een heerlijke mocktail!

4 tips voor een magische mocktail

1. Ga voor smaken in balans

Een goede mocktail heeft, net als een cocktail, een uitgebalanceerde smaak. Hou rekening met deze vijf smaakcomponenten

  • Zoet: denk aan suiker, honing, agavesiroop, ahornsiroop, fruitpuree of zelfgemaakte siropen, zoals vlierbloesem, framboos of gember.
  • Zuur: denk aan citroen, limoen, granaatappelmelasse of zelfs azijn. Gebruik je azijn, dan krijg je een ‘shrub', een hippe cocktail met azijn, fruit, suiker en (spuit)water.
  • Bitter: denk aan tonic, pompelmoessap of alcoholvrije bitters.
  • Kruidig: denk aan gember, kaneel, kardemom of steranijs.
  • Umami: denk aan kokoswater, kombucha, tomatensap, miso of thee.

Tip! Speel met contrasten. Een beetje zout (zoals een randje fleur de sel op het glas) kan een zoete mocktail nóg interessanter maken.

2. Voeg extra aroma toe

Wist je dat vooral je neus bepaalt wat je proeft? Geef je mocktail meer diepgang door verse ingrediënten toe te voegen. Denk aan…

  • Kruiden en specerijen: munt, basilicum, tijm of rozemarijn geven een fris accent.
  • Bloemen en botanicals: vlierbloesem, lavendel en rozenblaadjes zorgen voor een florale touch.
  • Citrus: even met een stukje sinaasappelschil over de rand van je glas gaan, zorgt voor een geurexplosie!

Tip! Maak je eigeninfused water door fruit en kruiden een paar uur in water te laten trekken. Komkommer-limoen en framboos-basilicum zijn topcombinaties.

3. Speel met textuur

Textuur is essentieel om een mocktail speciaal te maken. Probeer…

  • Een luchtige schuimlaag: mix eiwit mee voor een romige finish. Klinkt ingewikkeld, maar schud je mocktail in een cocktailshaker met eiwit en je krijgt een fluweelzachte schuimlaag.
  • Koolzuur voor sprankeling: een binnenkopper, maar door spuitwater, gemberbier of kombucha te gebruiken voeg je vanzelf extra pit toe.
  • Crushed ice vs. ijsblokjes: fijn-gestampt ijs geeft een tropische vibe, terwijl grote heldere ijsblokjes langzaam smelten en elegant ogen.

4. Gun je ogen ook iets

Een mocktail is niet compleet zonder een mooie presentatie. Enkele fijne ideeën…

  • IJsblokjes met wow-factor: volgende keer als je ijsblokjes in de diepvries zet, leg je er eetbare bloemen (viooltjes of rozenblaadjes), stukjes fruit (framboos of aardbei) of kruiden (rozemarijn of munt) op voor een mooie twist. Varieer doorheen het seizoen. Veenbessen met rozemarijn zijn tof in de winter, terwijl je nu misschien liever speelt met viooltjes en vlierbloesem.
  • Leuke laagjes: giet ingrediënten met verschillende dichtheden voorzichtig over een lepel om een ombré-effect te verkrijgen.
  • Met een randje: dip de rand van het glas in honing en vervolgens in suiker of kokosrasp.

Tip! Graag wat extra flair? Serveer je mocktail in een coupe.

De tips in de praktijk: 10x mocktail maison

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen