Meest recente artikelen

Wanneer gebruik je crushed ice of ijsblokjes in je cocktail?

Ice ice baby!

Wanneer gebruik je crushed ice of ijsblokjes in je cocktail? Artikel

In een mojito doe je crushed ice, in een negroni moeten gewone ijsblokjes. Bij een dry Martini mag dan weer geen ijs in het glas. Is het soort ijs dat je kiest voor je cocktail dan zo belangrijk? Ja zeker! Crushed ice of ijsblokjes: zo werkt het…

Meer zelfs: ijs is een van de belangrijkste ingrediënten van een cocktail. En hoe meer, hoe beter. Als je weinig ijs gebruikt, smelt het in je drankje zonder de temperatuur te doen dalen. Dan krijg je dus een onvoldoende gekoelde én verwaterde cocktail. Da's hoe het niet moet, dus. Begin alvast met genoeg ijs in je drankje. Het hangt af van de cocktail of je crushed ice of ijsblokjes neemt.

IJsblokjes worden ook gebruikt om te shaken, zonder dat je ze mee in het glas doet. Zo koelen ze de cocktail zonder hem te verwateren. Een drankje dat 'straight up' wordt geserveerd, zonder ijs, drink je normaal vlugger op. Zo'n cocktail wordt gekoeld tijdens het mixen en daarna geserveerd zonder de ijsblokjes. Voorbeelden zijn de cosmopolitan, dry martini, gin fizz of aviation.

Tip: koel zeker ook je cocktailglas voor je de cocktail erin doet. Zo serveer je de cocktail goed koel en blijft hij langer lekker fris. Vul hiervoor het glas tot de rand met crushed ice. Maak intussen de cocktail klaar. Vlak voor je de cocktail wil serveren in het glas, giet je het ijs en smeltwater weg.

Crushed ice of ijsblokjes?

Crushed ice heeft meer contactoppervlak voor dezelfde hoeveelheid ijs. Het koelt je drankje dus sneller af. Tegelijk smelt crushed ice ook sneller dan een ijsblok, je krijgt dus meer verwatering. Crushed ice is daarom vooral geschikt voor drankjes die lang ijskoud moeten blijven. Gebruik het enkel voor cocktails waarbij het niet erg is als er meer water bijkomt.

Cocktails met crushed ice zijn bijvoorbeeld de caipirinha, pisco sour, mint julep, mojito, basil smash, frozen margarita of piña colada.

Probeer deze cocktails met crushed ice

Grote ijsblokken smelten langzamer dan crushed ice. Ze koelen je drankje maximaal terwijl ze het zo weinig mogelijk aanlengen met water. Deze manier wordt het meest gebruikt voor cocktails met whisky. Voor cocktails die om ijsblokjes vragen, gebruik je grote blokken (2,5 op 2,5 cm). Dus niet de kleine klontjes uit de klassieke koelkastvorm.

Cocktails die je serveert met ijsblokjes zijn onder meer de negroni, old-fashioned, boulevardier of vieux carré. Of longdrinks zoals een Hugogin-tonic, Cuba libre  of Aperol spritz.

Probeer deze cocktails met ijsblokjes

Crushed ice of ijsblokjes? 3  manieren om je cocktail te koelen

In de cocktailshaker

Bij cocktails met vruchtensap en sterke drank. Doe alle ingrediënten in de shaker. Vul dan de shaker voor ¾ met ijs. Schud krachtig gedurende 15 à 20 seconden. Giet de cocktail door een zeefje in het cocktailglas.

 

In een mengglas

Voor dranken zonder fruitsap. Doe de ingrediënten in het barglas. Vul het dan voor ¾ met ijsblokjes. Roer zo’n 30 tot 45 seconden met een barlepel. Zeef de cocktail vervolgens in het juiste glas.

 

In het cocktailglas

Doe alle ingrediënten in het glas toe en voeg het juiste ijs toe. Roer zo’n 15 seconden met een lepel of roerstokje om de ingrediënten te mengen en het drankje te laten afkoelen.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen