Meest recente artikelen

Zo maak je kombucha

Trend gespot!

Zo maak je kombucha Artikel

Kombucha is een hip en lekker drankje, maar wat is het nu juist en hoe kan je het zelf maken? Leer er alles over en pak ermee uit op je volgende feestje!

Wat is kombucha

Kombucha is een soort gefermenteerde, licht bruisende thee die erg goed is voor je darmen en je immuunsysteem. In de winkel is het vaak duur, maar je kan het ook zelf maken. Om kambucha te maken heb je bacteriën nodig. Dat klinkt misschien vies, maar laat je niet afschrikken, dat is namelijk ook zo bij yoghurt of zuurdesem.

Zo maak je het

Kombucha wordt dus gemaakt op basis van thee. Daaraan wordt geraffineerde suiker toegevoegd, die twee weken lang met een theeschimmel gefermenteerd werd. Deze schimmel of zwam is ook wel beter bekend als scoby, of een 'symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gist'. Een scoby is slijmerig en ziet er aanvankelijk een beetje vies en intimiderend uit. Wees niet bang, dat is volledig normaal en zorgt er uiteindelijk voor dat je een heerlijk drankje bekomt. De scoby zit namelijk vol B-vitaminen, anti-oxidanten en probiotica (micro-organismen die goed zijn voor je darmen). Hoe 'mooi' of 'lelijk' een scoby eruit ziet, zegt trouwens niets over de smaak. Je kunt zo'n scoby kopen in de natuurwinkel, maar een andere amateurbrouwer schenkt je vast wel graag een stukje van zijn moederzwam! De schimmel maakt dat kombucha gaat fermenteren en zorgt voor een tintelende zurige smaak die wat doet denken aan azijn.

Eens je een scoby hebt, kan het brouwen beginnen. Naast een scoby heb je enkel zwarte thee, suiker en wat geduld nodig. Kombucha moet enkele dagen fermenteren, dus begin goed op voorhand als je de kombucha maakt voor een speciale gelegenheid.

Met smaakmakers

Drink je kombucha puur of doe er enkele smaakmakers bij. Weetje: Door de fermentatie kan de kombucha ook een laag alcoholgehalte bevatten (0,5%).

Enkele lekkere smaakcombinaties: 

  • appelsap – rozenwater
  • cranberry – oranjebloesem
  • appelsap – sinaasappelsap
  • vlierbloesemsap – rozemarijn

Experimenteer

Het allerbelangrijkste is een goede basis. Heb je het kombucha maken onder te knie en wil je wat experimenteren? Vervang de zwarte thee dan eens door witte of groene thee. Thee met een smaakje of herbal thee vermijdt je beter, want dat kan ervoor zorgen dat de kombucha mislukt. Ben je fan van zoete drankjes? Voeg dan eens wat honing of esdoornsiroop toe.

Beter bewaren

Zodra je kombucha de gewenste smaak heeft, zeef je ‘m en haal je de scoby eruit. Je bewaart de kombucha het best in grote glazen bokalen in de koelkast. Zorg er wel voor dat je deze bokalen op voorhand steriliseert in kokend water of in de vaatwas. Zo krijgen slechte bacteriën geen kans. Ook je scoby’s bewaar je het best in een potje in de koelkast

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen