Meest recente artikelen

Zo maak je kombucha

Trend gespot!

  • Deel dit artikel:
Zo maak je kombucha Artikel

Kombucha is een hip en lekker drankje, maar wat is het nu juist en hoe kan je het zelf maken? Leer er alles over en pak ermee uit op je volgende feestje!

Wat is kombucha

Kombucha is een soort gefermenteerde, licht bruisende thee die erg goed is voor je darmen en je immuunsysteem. In de winkel is het vaak duur, maar je kan het ook zelf maken. Om kambucha te maken heb je bacteriën nodig. Dat klinkt misschien vies, maar laat je niet afschrikken, dat is namelijk ook zo bij yoghurt of zuurdesem.

Zo maak je het

Essentieel bij het maken van kombucha is een scoby of kombucha-zwam. Scoby staat voor Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast, een cultuur van schimmels en bacteriën dus. Een scoby is slijmerig en ziet er aanvankelijk een beetje vies en intimiderend uit. Wees niet bang, dat is volledig normaal en zorgt er uiteindelijk voor dat je een heerlijk drankje bekomt. De scoby zit namelijk vol B-vitaminen, anti-oxidanten en probiotica (micro-organismen die goed zijn voor je darmen). Hoe ‘mooi’ of ‘lelijk’ een scoby eruit ziet, zegt trouwens niets over de smaak.

Stap 1 is dus op zoek gaan naar een goede scoby. Die kan je kopen of als je iemand kent die ook zelf kombucha maakt, kan je een stukje van zijn of haar scoby snijden. Eens je een scoby hebt, kan het brouwen beginnen. Naast een scoby heb je enkel zwarte thee, suiker en wat geduld nodig. Kombucha moet enkele dagen fermenteren, dus begin goed op voorhand als je de kombucha maakt voor een speciale gelegenheid. Het recept vind je hieronder.

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Kombucha

Experimenteer

Het allerbelangrijkste is een goede basis. Heb je het kombucha maken onder te knie en wil je wat experimenteren? Vervang de zwarte thee dan eens door witte of groene thee. Thee met een smaakje of herbal thee vermijdt je beter, want dat kan ervoor zorgen dat de kombucha mislukt. Ben je fan van zoete drankjes? Voeg dan eens wat honing of esdoornsiroop toe.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen