Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen een standmixer en een foodprocessor?

Keukenhelden onder de loep

Wat is het verschil tussen een standmixer en een foodprocessor? Artikel

De foodprocessor en de standmixer lijken op het eerste gezicht misschien vergelijkbaar, maar schijn bedriegt. Dit zijn de verschillen.

De foodprocessor: een echte alleskunner

De foodprocessor is het Zwitsers zakmes onder de keukenapparaten. Met een scala aan opzetstukken en messen, kan deze krachtpatser bijna elke culinaire taak aan. Van het fijnhakken van uien, het raspen van kaas of worteltjes, fijne julienne snijden, aardappelen en komkommer  in plakjes snijden tot het pureren van soepen en sauzen: de foodprocessor maakt korte metten met je ingrediënten. Hakken, snijden en raspen: niets is de foodprocessor te veel. Vaak zijn er ook accessoires meegeleverd om bijvoorbeeld slagroom te kloppen of beslag te mengen. Maar laat ons eerlijk zijn: daar is de standmixer beter in. De foodprocessor gebruik je vooral om ingrediënten voor te bereiden of te mengen. Dat gaat snel en efficiënt en kan je veel tijd in de keuken besparen.

De standmixer: de krachtige partner voor bakkers

Aan de andere kant van het spectrum staat de standmixer, een ware held voor elke bakliefhebber. Deze krachtige machine is gespecialiseerd in het kneden van deeg, het opkloppen van room en het mengen van beslag. Wie er een heeft kan het beamen: doordat een standmixer zo krachtig klopt, wordt je beslag veel luchtiger dan met een gewone mixer. Bovendien heb je intussen de handen vrij om de volgende ingrediënten klaar te zetten of je bakvorm in te vetten. De standmixer wordt meestal geleverd met  een deeghaak, garde en platte menghaak. Dat is de basisuitrusting. De meeste modellen kun je nog verder uitbreiden met allerhande accessoires zoals een groentesnijder, pastaroller, gehaktmolen. Maar je gebruikt je standmixer eigenlijk vooral om te bakken.

Kiezen tussen de twee: een kwestie van behoefte 

Bedenk vooraf welke taken je het meest uitvoert in de keuken. Ben je een fervent bakker die droomt van perfecte broden en taarten, dan is de standmixer jouw beste vriend. Ben je iemand die graag experimenteert met recepten waarvoor veel ingrediënten moeten gesneden worden, dan kies je beter voor een foodprocessor.

Hou hier rekening mee bij het kiezen

  • Het doel heiligt de middelen: vraag jezelf af, voordat je je portemonnee trekt, waarvoor je het toestel precies nodig hebt. Het zijn tenslotte best dure toestellen, dus maak een slimme keuze volgens jouw behoeften. Het zou jammer zijn om een foodprocessor te kopen als je eigenlijk vooral veel bakt.
  • Grootte doet ertoe: vooral de grootte van de kom is van belang. Als je altijd drie kilogram prei in één keer bereidt, kun je maar beter een foodprocessor met een ruime kom in huis halen zodat je alles in één keer kunt doen. Ben je maar alleen en wil je een foodprocessor alleen gebruiken om een worteltje te raspen en wat plakjes komkommer te snijden? Dan kom je met een (veel goedkoper) compact exemplaar wel toe. Voor een standmixer geldt zeker dat een ruime kom belangrijk is. Dat is nodig om voldoende lucht in je beslag te krijgen.
  • Een kwestie van intensiteit: hoe intensief plan je jouw apparaat te gebruiken? Als je van plan bent je toestel dagelijks te gebruiken voor zware taken (zoals bijvoorbeeld brooddeeg kneden), is het cruciaal om een model te kiezen met een metalen binnenwerk en een motor die een zwaardere belasting aankan. Toch is wattage niet alles. Bepaalde standmixers werken bijvoorbeeld met een planetair draaimechanisme dat efficiënter gebruik maakt van een lage wattage. Laat je goed informeren in de winkel en lees beoordelingen online.
  • Wat heb je al in huis? Bekijk welke andere keukentoestellen je al bezit en welke extra accessoires bij het toestel van je keuze geleverd worden. Het heeft weinig zin om te investeren in een dure foodprocessor met blender als je al een aparte blender hebt die aan je behoeften voldoet. Maar als je sapcentrifuge of citruspers net kapot is, kan het wel zinvol zijn om te kiezen voor een foodprocessor waar die als extra accessoire bij zit. Meestal kun je kiezen uit verschillende uitvoeringen met meer of minder accessoires.

Recepten waarbij je een foodprocessor goed kunt gebruiken

En dit lukt uitstekend met de standmixer

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen