Meest recente artikelen

Wat is een juicer?

Slowjuicer onder de loep

Wat is een juicer? Artikel

Sapcentrifuge, blender of de klassieke fruitpers… Er zijn vandaag zo veel manieren om je eigen sapje te persen. Over de hippe slowjuicer wordt veel goeds verteld. Maar wat is zo’n juicer precies?

Het hipste toestel onder de sapjesmakers moet wel de slowjuicer zijn. Hij werkt dan ook helemaal anders dan een blender, citruspers of sapcentrifuge. Het grote voordeel is dat bij dit apparaat ook de vezels uit groente en fruit bewaard blijven. En je kunt er meer ingrediënten mee juicen dan met de centrifuge. Maar hoe werkt een juicer dan precies?

Hoe werkt een juicer?

Een juicer haalt op een andere manier sap uit groente en fruit dan bijvoorbeeld een centrifuge of blender. De groenten en fruit worden niet gemixt of gecentrifugeerd. Hij kneust en plet de ingrediënten daarentegen heel langzaam. Een sapje uit de slowjuicer zal er dan ook wat troebeler uitzien. Op deze manier is het immers veel meer geconcentreerd. En: het sap bevat ineens ook een pak meer vezels dan bij een centrifuge.

De juicer is geen blender

Nog een mooi voordeel? De juicer is dan wel een ietsje langzamer, hij kan veel meer groenten en fruit aan dan een centrifuge. Hij is immers ook geschikt voor ingrediënten die minder vocht bevatten zoals bladgroente, noten en granen of een banaan.

In tegenstelling tot in een blender worden het sap en de pulp wel gescheiden bij het juicen. De blenderverwerkt de vrucht met schil en al. Dat levert dan ook de meeste vezels op. Zo'n smoothie is echter geen echt sapje meer. De juicer haalt enkel het sap uit de ingrediënten, maar dan op een trage manier.

Is sap uit de slowjuicer ook gezonder?

De juicer heeft zo z'n voordelen. Je krijgt meer vezels binnen. Bovendien levert het toestel 10 tot 30 % meer sap op dan een sapcentrifuge, omdat het zo traag en zorgvuldig juicet. Je kunt er ook veel meer ingrediënten in kwijt. Van bladgroente en verse kruiden tot noten en tarwegras.

Fabrikanten beweren graag dat sap uit de slowjuicer gezonder is dan dat uit een sapcentrifuge. Dat blijkt een mythe. Behalve de hogere dosis vezels is de voedingswaarde vergelijkbaar met sap uit een sapcentrifuge.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen