Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer?

Véél!

Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Artikel

Drink jij ook graag af en toe een vers sapje bij het ontbijt? Dan heb je je waarschijnlijk al afgevraagd wat de beste manier is om groente en fruit te persen. Sapcentrifuge of slowjuicer? Dit is het verschil.

Beide zijn geschikt om lekkere verse sapjes te maken. Maar dat is ook het enige wat ze delen. De sapcentrifuge en slowjuicer zijn echt anders, zowel qua werking, snelheid als resultaat. Wat je kiest, hangt dus af van wat jij belangrijk vindt. Dit zijn de verschillen.

Hoe werkt de sapcentrifuge?

De sapcentrifuge werkt echter anders dan een slowjuicer. In het toestel zit een rasp die supersnel ronddraait of centrifugeert. De stukken fruit en groente die je erin stopt, gaan door deze snel draaiende rasp. Tijdens het centrifugeren wordt het vocht van de pulp gescheiden. Het sap wordt eigenlijk uit de ingrediënten geslingerd.

Snelle centrifuge, trage juicer

Een slowjuicer kneust en plet de groente en fruit langzaam, om er al het sap uit te persen. De naam zegt het eigenlijk al: voor dit apparaat geldt hoe trager, hoe beter. Hoe minder rotaties per minuut, hoe groter de hoeveelheid sap. Je zult wel iets langer op je sapje moeten wachten.

De sapcentrifuge is dan weer sneller. Bij de meeste sapcentrifuges toestellen is de opening groot genoeg voor een volledige appel. Dat scheelt opnieuw tijd in de keuken. Voor een juicer moet je alles vaak in kleinere stukken snijden. Wél kun je in de juicer ook drogere ingrediënten kwijt zoals bladgroente, noten of een banaan.

Nadeel van de sapcentrifuge

Wat uit de sapcentrifuge komt, is helder sap. Nadeel: met de centrifuge kun je enkel sap maken van groenten en fruit die veel vocht bevatten. Bovendien ziet je sapje er dan wel fris uit, tegelijk gaan gezonde vezels verloren. Een slowjuicer maakt troebeler sap dat meer geconcentreerd is en meer vezels bevat.

Sap uit de juicer zou gezonder zijn dan uit de centrifuge. In realiteit is de voedingswaarde vergelijkbaar. Wil je echt het maximum uit groenten en fruit halen, dan eet je ze nog altijd het best in hun geheel. Je vermijdt op die manier ook dat je (de calorieën van) vijf sinaasappels of twee bananen in een keer opdrinkt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen