Meest recente artikelen

Deeg kneden: zo doe je dat (en waarom)

Dé keukenwork-out

Deeg kneden: zo doe je dat (en waarom) Artikel

Hoe beter je kneedt, hoe beter je brooddeeg. En hoe beter je deeg, hoe beter je brood. Deeg kneden blijkt dus een belangrijke factor. Maar hoe doe je dat? En waarom is het zo belangrijk? We zochten het uit.

Waarom moet je deeg kneden?

Kneden is natuurlijk belangrijk om de ingrediënten te mengen. Daarnaast is het essentieel om je deeg te laten rijzen. Broodmeel bevat namelijk eiwitten – a.k.a. de gluten. Die moeten zich aan elkaar binden tot strengen. Door het deeg te kneden, wordt het elastisch en veerkrachtig. Dat is het (goeie) teken dat de eiwitten glutenstrengen hebben gevormd.

Omdat gist zich voedt met de suikers en het zetmeel in het deeg, komt er koolstofdioxide vrij. De glutenstrengen dienen om al die lucht vast te houden. Ze beletten dat alle lucht uit het deeg ontsnapt. Want: zonder lucht rijst je brood niet en blijft het compact en plat. Gluten kunnen ook strengen vormen zonder kneedwerk. Alleen duurt het dan véél langer. Kneden versnelt het proces.

Deeg kneden: zo doe je dat

1. Leg het deeg op het werkblad

Bestuif je aanrecht eerst met flink wat bloem. Breng daarna voorzichtig het deeg van de mengkom naar het werkblad. Gebruik daarbij een spatel als het deeg erg plakkerig is.

2. Duw en vouw (en herhaal)

Duw het deeg van je weg met de muis van je dominante hand. Met je andere hand vouw je de verste rand van het deeg naar het midden toe. Herhaal deze duw- en vouwbeweging zo'n 10 minuten, tot het deeg niet langer plakkerig is. Het moet glad en elastisch zijn. Bestuif je werkblad indien nodig opnieuw met bloem. Overdrijf echter niet. Je voegt beter niet te veel extra bloem toe aan het deeg. Een béétje plakkerig is trouwens oké. Het helpt om het deeg steviger te maken.

3. Doe de ruittest

Is het deeg glad en elastisch, doe dan de 'ruittest'. Scheur een klein stukje van het deeg en stretch in vier richtingen. Je moet het kunnen uitrekken tot een dunne, doorzichtige 'ruit' zonder dat het stukgaat. Scheurt het toch? Dan moet je opnieuw het deeg kneden, zo'n vijf minuten lang. Daarna volgt een nieuwe test. Eens het deeg kneden achter de rug is, kan het brooddeeg rijzen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook … 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen