Meest recente artikelen

Hoe en wat kook je in de tajine?

Mooi én slim

Hoe en wat kook je in de tajine? Artikel

Toegegeven: het staat beeldig, zo’n decoratieve stoofpot op je aanrecht. Maar misschien wil je er toch graag eens mee aan de slag. We leggen daarom kort even uit hoe en wat je kookt in de tajine.

Tajine is niet alleen een populair Marokkaans gerecht. Het is ook de naam van de kookpot die gebruikt wordt. Maar hoe en wat kook je in de tajine?

Hoe werkt het?

De tajine is te vergelijken met een klassieke stoofpot. Ze is dan ook geschikt voor gerechten die langzaam moeten garen en sudderen. Dankzij de speciale vorm van het deksel gaat het verdampte vocht niet verloren maar drupt het weer in het gerecht. Daardoor worden de smaken beter bewaard en drogen de ingrediënten niet uit.

Daarnaast zorgt het perfect aansluitende deksel dat de warmte optimaal gebruikt wordt.

Wat gaat er in de tajine?

Deze ingrediënten die mogen niet ontbreken aan je tajine. Maar: overdrijf niet met de hoeveelheden. Als de schaal te vol ligt, kan de tajine immers overlopen.

Groenten, vis of vlees

Kies eerst of je gaat voor een vegetarisch gerecht of eentje met kip, lam of vis. Groenten doe je meteen in grove stukken in de warme olie en roer je af en toe eens door. Vlees kun je even apart bakken voor je het bij de groenten doet. Vis leg je tussen de groenten. In deze tajine wordt niet geroerd: wat het langst moet garen gaat onderin.

Kruiden en specerijen

In de Marokkaanse keuken wordt steeds vertrokken van een vaste basis voor een tajine. Je hebt de keuze uit vier basisbereidingen met een verschillende kruiding. Specerijen en verse kruiden zijn namelijk erg belangrijk voor het eindresultaat.

Andere smaakmakers

Ook knoflook en ui zijn onmisbaar en er worden vaak verse gember, gekonfijte citroenen of olijven aan toegevoegd. Er gaat vaak ook iets zoets bij. Denk aan gedroogde dadels, vijgen, pruimen, abrikozen, rozijnen of wat honing.

Vloeistof

Vocht is de reden waarom een tajine haar werk kan doen. Dat kan water, wijn, bouillon, kokosmelk of een andere vloeistof zijn. Je hoeft de ingrediënten echter niet helemaal onder te zetten zoals bij een traditioneel stoofpotje.

Afwerking

Werk de tajine af met iets krokants: granaatappelpitten, geroosterde amandelen, pistachenoten… Bij het stoofpotje serveer je vervolgens flatbread, couscous of taboulé.

 

Wat maak je in de tajine? Deze gerechten!

Kies je favoriet uit deze 20 ideetjes voor een overheerlijke tajine…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen