Meest recente artikelen

4 heerlijke Marokkaanse recepten van Mania

Lezeres in de kijker

4 heerlijke Marokkaanse recepten van Mania Artikel

Mania Nassri is geen onbekende voor wie lid is van de Libelle Lekker Kookclub op Facebook. Geregeld post zij heerlijke Marokkaanse recepten die je zin geven om het allemaal ook eens zelf te proberen. En dat kan! Hier zijn 4 heerlijke recepten van Mania.

Mania Nassri Marokkaanse recepten

Mania's recepten vind je onderaan het artikel

Toen Mania 4 was, kwam ze met haar ouders uit Marokko naar België. Nu is ze 55 jaar, 31 jaar getrouwd, mama van 2 dochters en oma van 2 kleinzoons. Mania woont in Houthalen. Als je lid bent van de Libelle Lekker Kookclub op Facebook heb je haar lekkere gerechtjes zeker al opgemerkt.

"Ik hou van de Vlaamse en de Marokkaanse keuken en deel graag recepten en foto's van mijn gerechten in Facebookgroepjes. Dat is begonnen toen mijn dochter me zo'n drie jaar geleden uitlegde hoe dat moest. Na een paar weken kijken en volgen, voegde ik aarzelend eens zelf een recept en een foto toe, en ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat mijn manier van koken en bakken zo gewaardeerd zou worden. Nu heb ik zelf een eigen multicultureel kookgroepje en ook in de Libelle Lekker Kookclub deel ik mijn recepten met plezier. Ik vind het supertof om te zien dat zoveel mensen mijn broden, gerechten, gebak en koekjes thuis maken."

Van harira tot chebbakia

"Ik merk bij mijn volgers dat vooral de traditionele Marokkaanse gerechten heel populair zijn, denk maar aan harira (de soep die tijdens de ramadan wordt gegeten), msemmen (vierkante Marokkaanse pannenkoekjes), chebbakia (honingkoekjes), allerlei tajines en sellou (een traditionele notenpasta). Er is ook veel vraag naar recepten voor Marokkaanse koekjes of andere zoetigheden. En Marokkaans brood: dat wil ook iedereen wel eens proberen. Ik had mijn recept een keertje gedeeld en iedereen wilde weten waar ik de vormen ervoor kocht. Dus gaf ik een adresje door – meteen waren ze allemaal uitverkocht! Het is mooi om te zien hoe koken toch culturen kan verbinden: we leven in een multiculturele samenleving en nemen de beste dingen van elkaar over. Zo staat er bij ons vanavond vol-au-vent met frietjes en witloofsalade op het menu. Want ik kook ook heel graag Vlaamse kost. Zelf hou ik trouwens het meest van het ontbijt: met zelfgebakken brood, confituur… Op zondag doen wij met het gezin altijd een uitgebreide Marokkaanse brunch met msemmen, muntthee…"

Wat zit er in Mania's keukenkasten?

"In mijn keuken zijn kruiden essentieel. Komijn, kaneel, gember, paprikapoeder, kurkuma… Ik koop ze 2 keer per jaar in Marokko, of laat ze door mijn moeder meebrengen. De specerijen die je hier in de winkel koopt, zijn niet te vergelijken qua smaak. Elke week koop ik ook zeker 4 à 5 bosjes koriander en peterselie. Die verse kruiden kunnen niet ontbreken in de Marokkaanse keuken. Sommige dingen kun je hier dan weer gewoon niet vinden. Harirakruiden, bijvoorbeeld. Maar op aanraden van iemand gebruik ik daar nu masalakerrie voor, dat is bijna dezelfde samenstelling. En natuurlijk heb ik ook de gewone 'Belgische' kruiden in huis. Verder heb ik ook altijd amandelen, oranjebloesemwater en honing in huis. Wij houden ervan om zoet en zout in een recept te combineren, in bastilla bijvoorbeeld."

Culinaire verschillen

"Belgen en Marokkanen houden allebei van eten met het gezin: een moment van samenzijn rond de tafel. Maar bij het koken zelf, zie ik veel verschillen. Bij ons worden groenten en vlees namelijk bijna altijd in eigen vocht en heel langzaam gegaard. Raprap-recepten, dat bestaat bij ons bijna niet. Belgen maken dikwijls alles apart: een pan met vlees, een met aardappels en een met groenten. We gebruiken ook meer zuiderse groenten zoals paprika, courgette en aubergine, en véél meer kruiden en olijfolie. Onze maaltijden bestaan meestal uit één hoofdgerecht met daarrond allemaal schaaltjes met kleine bijgerechten: sausjes, slaatjes, versgebakken brood erbij… We houden sterk vast aan tradities, zo heeft elke feestdag z'n eigen specifieke gerechten en komt er in zowat alle Marokkaanse gezinnen op vrijdag couscous op tafel. En komt er een onverwachte gast langs, dan krijgt die altijd thee en koekjes en mag hij mee aanschuiven aan tafel. Gastvrijheid vinden we heel belangrijk."

Ontdek de recepten van Mania

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen