Meest recente artikelen

Stoofpotjes uit de hele wereld

Om een voor een uit te proberen

Stoofpotjes uit de hele wereld Artikel

Stoofpotjes maken ze overal ter wereld: lekker lang sudderen hebben de recepten telkens gemeen, maar de ingrediënten en smaakmakers kunnen verschillen. Zin in iets anders dan klassiek Vlaams stoofvlees? Zet dan eens een van deze wereldse stoofpotjes op tafel.

Uit Ierland: Irish stew

Net zoals wij ons stoofvlees hebben, hebben de Ieren een favoriete traditionele stoofpot: Irish stew. Die wordt gemaakt van lams- of schapenvlees (soms ook van rundvlees), aardappelen, wortelen, uien, soms ook wat graantjes… Onze variant wordt gemaakt zonder alcohol, maar heb je liever een biertje erin, vervang de bouillon dan bij voorkeur door stout.

Uit Frankrijk: coq au vin

Kip, spek, champignons en een saus op basis van rode wijn: dat zijn de basisingrediënten voor zo'n heerlijke Franse coq au vin. Lekker met gekookte aardappeltjes óf stokbrood, natuurlijk.

Uit Marokko: tajine

Hier is de naam van de kookpot de naam van het gerecht: een tajine is een aardewerken stoofpot met een kegelvormig deksel. In die kegel wordt stoom gevormd, waardoor het stoofpotje dat in de pot zit langzaam gaart. Er bestaat tajine met kip, met vis, met ei, vegetarisch… Onze favoriet is deze tajine met kip en rozijnen: lekker zoet.

Uit de Caraïben: Creools lamspotje

Lekker veel kruiden en specerijen, dat vat de Creoolse keuken goed samen. De keuken van de Caraïben is een mix van de Afrikaanse en Europese keuken, met invloeden uit Azië. Vaak wordt er ook fruit in hartige recepten gebruikt. Zoals in dit lamsstoofpotje met zoete aardappel, kerrie, ananas, kokosmelk en koriander. Lekker met gebakken banaan erbij, bijvoorbeeld.

Uit Thailand: groene curry

Knapperige groentjes, gegaard in een mix van kokosmelk en currypasta, met kip of scampi's of puur vegetarisch: zo'n pittige Thaise curry smaakt altijd! Het geheim? De kwaliteit van de currypasta. In Thailand heeft elke kok z'n eigen recept daarvoor, bij ons koop je het meestal in een bokaaltje in de supermarkt.

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen