Meest recente artikelen

Eieren koken: meteen in koud water in de pan of niet?

Team warm of koud?

Eieren koken: meteen in koud water in de pan of niet? Artikel

Zoals wel vaker het geval is als het over de keuken gaat, zijn er verschillende kampen wat eieren koken betreft. Een van de twistpunten: zet je de eieren meteen in koud water op het vuur of start je met kokend water?

Wie heeft gelijk: de groep die de eieren meteen op het vuur zet in koud water of zij die het water eerst warm maken? We zochten uit wat de beste methode is om eieren te koken.

Eieren koken in koud of warm water?

Voor beide manieren – heet of koud – zijn er argumenten te vinden…

Team warm water

Eieren koken gaat niet alleen veel sneller als je start met warm water. Als je de eieren in heet water legt, zijn ze ook veel makkelijker te pellen. Dit komt omdat het eiwit zich sterker vasthecht aan de binnenkant van de schaal als je ze langzaam kookt.

Bovendien is het niet zo evident om de kooktijd perfect te timen als je start met koud water. Je kunt dus moeilijker inschatten wanneer je eitje perfect gekookt is. De tijd gaat pas in vanaf het moment dat het water begint te borrelen.

Team koud water

Ook chefs die zweren bij koud water hebben een punt. Omdat de eieren en het water samen opwarmen, zijn er geen grote temperatuurschommelingen. Dat zou barstende eierschelpen voorkomen.

Om de eieren toch makkelijk te kunnen pellen, kun je voor al wat oudere eieren (±2 weken oud) kiezen. Bij deze eitjes is de luchtzak bovenaan groter en ze zitten minder hard vast aan de schaal.

Nog wat tips bij het eieren koken

Of je nu voor heet of koud water gaat, hou altijd rekening met deze tips…

  • Laat je hardgekookte eieren niet te lang in het hete water. Te lang koken maakt het eiwit immers rubberachtig en droogt het eigeel uit. Hier lees je hoe je een eitje kookt tot in de perfectie.
  • Stop niet te veel eieren in een te kleine pot. Ze garen ongelijkmatig en het risico op barsten wordt groter. In een pan met het juiste formaat liggen de eitjes in een laag en kunnen ze nog bewegen.

Probeer deze recepten met gekookte eieren

Van zalige luxe eitjes met soldaatjes tot de smeuïgste eiersalade: deze gerechten met je perfect gekookte eitjes moet je zeker eens proberen! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen