Eieren koken: moet je beginnen met koud of kokend water?
Zo doe je het het beste!
Ben jij team koud of kokend water als het over eieren koken gaat? Voortaan kook jij het perfecte ei!
Wat eieren koken betreft is er veel discussie mogelijk. De ene zet z’n eitjes op in koud water, de andere brengt eerst het water aan de kook. Wie heeft gelijk? Wij zochten voor je uit wat de beste methode is om eieren te koken.
Eieren koken: hoe moet het nu?
Voor beide manieren – kokend of koud water – zijn er argumenten te vinden.
Eieren koken in warm water
Eieren koken gaat niet alleen veel sneller als je start met kokend water. Als je de eieren in heet water legt, zijn ze ook veel makkelijker te pellen. Dat komt doordat het eiwit zich minder sterk vasthecht aan de binnenkant van de schaal als je de eieren meteen in kokend water legt.
Bovendien is het makkelijker om de kooktijdperfect te timen als je start met kokend water. De kooktijd start wanneer het eitje in het kokende water gaat. Als je start met koud water warmt het ei al een beetje op samen met het water en is de kooktijd moeilijker te bepalen. Begin dan pas te rekenen vanaf dat het water begint te borrelen.
Eieren koken in koud water
Ook chefs die zweren bij koud water hebben een punt. Het eitje stolt langzamer en wordt lekker smeuïg.
Doordat de eieren en het water samen opwarmen, zijn er geen grote temperatuurschommelingen. Dat voorkomt dat de eierschalen barsten. Een beetje zout toevoegen aan het kookwater zorgt ervoor dat, als dat toch zou gebeuren, het eiwit sneller stolt.
Nog wat tips bij het eieren koken
Of je nu voor heet of koud water gaat, hou altijd rekening met deze tips…
- Laat je hardgekookte eieren niet te lang in het hete water liggen. Te lang koken maakt het eiwit immers rubberachtig en droogt het eigeel uit. Je kunt dan ook een groen-blauwe rand rond de dooier krijgen. Hier lees je hoe je een eitje kookt tot in de perfectie.
- Stop niet te veel eieren in een te kleine pot. Ze garen ongelijkmatig en het risico op barsten wordt groter. In een pan met het juiste formaat liggen de eitjes in één laag en kunnen ze nog bewegen.
- Om de eieren toch makkelijk te kunnen pellen, kun je voor al wat oudere eieren (±2 weken oud) kiezen. Bij deze eitjes is de luchtzak bovenaan groter en ze zitten minder hard vast aan de schaal.
Probeer deze recepten met gekookte eieren
Van zalige zachtgekookte eitjes met soldaatjes tot de smeuïgste eiersalade: deze gerechten met je perfect gekookte eitjes moet je zeker eens proberen! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!