Meest recente artikelen

Zo kook je een ei

Altijd perfect zoals jij het lekker vindt

Zo kook je een ei How to's

Het lijkt het simpelste wat er is, maar weet jij ook écht hoe het moet? In koud water, in warm water, en hoe zorg je ervoor dat het niet barst? Zo kook je een ei!

1 Laat de eieren eerst op kamertemperatuur komen. Als je een ei rechtstreeks uit de koelkast in heet water legt, zal het breken. Controleer de eieren ook op barstjes. Een gebarsten ei gooi je best weg. Net als eieren die te oud zijn – dat kun je makkelijk testen in een kommetje water.

2 Zet intussen een pan op het vuur met voldoende water erin: de eieren moeten volledig onder komen te staan. Je pan mag niet te groot zijn: dan gaan de eieren 'dansen' op de luchtbellen van het kokende water en vergroot de kans dat ze breken. Breng het water aan de kook.

3 Prik voorzichtig een gaatje in de bolle kant van het ei met behulp van een speld of een eiprikker. Zo barst het niet als je het in het hete water legt. In de bolle kant van het ei zit een luchtbel waar druk op komt bij het koken: dankzij het gaatje kan overtollige stoom ontsnappen. Je kunt ook wat zout of azijn toevoegen aan het kookwater: zo zal het eiwit, mocht het ei toch barsten, sneller stollen en krijg je niet van die witte draden aan je ei.

4 Hou je timer klaar. Precisie is alles wanneer je een ei kookt, vertrouwen op je gevoel komt niet goed. Nu kun je kiezen hoe lang je het ei gaat koken.

  • Zachtgekookt ei: 3 à 5 minuten (afhankelijk van de grootte van het ei en hoe lopend je het graag hebt)
  • Mediumhard gekookt ei: 6 à 7 minuten (zo kook je een ei waarvan het eiwit goed gestold is, maar het eigeel nog wat lopend)
  • Hardgekookt ei: 8 à 9 minuten (eiwit én eigeel zijn gestold)

Tip: download onze handige eierkookwijzer en hou die bij de hand in de keuken.

5 Leg de eieren in het water en zet het vuur wat lager: zachtjes koken is voldoende. Zet de timer.

6 Haal de eieren meteen uit het water wanneer de timer afloopt en spoel ze met koud water zodat het kookproces stopt. Klaar!

Gek op eitjes? Check onze tips!

En wat met kwarteleitjes?

hoe lang moeten kwarteleitjes koken?

Kwarteleitjes zijn heel wat kleiner dan gewone kippeneieren. Je volgt best ook de werkwijze zoals hierboven beschreven, maar laat ze maar 5 minuten koken, dan zijn ze al hard.

Je eitjes zijn nu perfect gekookt voor deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen