Meest recente artikelen

Hoe lang zijn eieren houdbaar? Zo check je het

5 manieren

Hoe lang zijn eieren houdbaar? Zo check je het Artikel

Mag je eieren die over datum zijn eigenlijk nog opeten? En kun je zelf checken of ze nog eetbaar zijn? Alles over verse eieren en hoe lang ze houdbaar zijn...

Verse eieren blijven een viertal weken goed in de koelkast, vanaf het moment dat ze gelegd zijn. Zorg voor de allerbeste condities zodat je ze zo lang mogelijk kunt bewaren. Zijn je eieren over datum? Of zijn het eitjes van je eigen kippen en staat er dus geen datum op? Check op vijf manieren hoe lang je eieren nog houdbaar zijn…

1 De legdatum

Heb je zelf kippen of koop/krijg je er bij de buren, dan staat er natuurlijk geen datum op. Hou dan heel goed bij wanneer ze verzameld zijn, zo weet je hoe lang de eieren houdbaar zijn. Een ei gaat natuurlijk niet om klokslag twaalf van vers naar bedorven. Ze blijven wellicht nog enkele dagen goed. Zorg er dan wel voor dat ze goed doorbakken of hardgekookt zijn als je ze nog wil opeten. Een hardgekookt ei blijft een week goed in de koelkast.

2 Kijk naar de dooier

Bij een versgelegd eitje is de eierdooier mooi rond en stevig. Ook het eiwit is dan perfect en transparant wit. Bij oudere eieren wordt het eiwit wateriger en de dooier met eigeel oogt plat. Hoe ouder een ei, hoe feller dit opvalt.

2 In een kom water

Met een kommetje water kun je makkelijk zelf checken hoe lang eieren houdbaar zijn. Leg het ei gewoon in het water. Blijft het op z'n zijkant op de bodem liggen, dan is het vers. Staat het schuin rechtop, dan is het één à twee weken oud. Een ei dat twee tot vier weken geleden gelegd is, blijft rechtop staan op de bodem van de bak. Dan zijn je eitjes dus bijna over datum. Gaat je ei drijven, dan is het slecht.

3 Glas water met zout

Deze truc is vergelijkbaar met de test met een bak water. In een glas water met wat zout zal een vers ei ook op een zijkant op de bodem blijven liggen. Een ei dat niet meer vers is, gaat drijven. Hoe meer je van de bolle kant te zien krijgt, hoe minder lang houdbaar de eieren zijn.

eieren hoe lang houdbaar

Getty

 

4 Luister naar je ei

Je kunt eieren ook schudden om uit te vissen hoe lang ze nog houdbaar nog zijn. Hou het vlakbij je oor en schud het voorzichtig. Hoor je niets, dan is het vers. Lijkt het daarentegen alsof je de inhoud hoort bewegen, dan heb je met een ouder ei te maken.

5 Rol je eieren

Bij oude eieren gaat de dooier mooi in het midden zitten. Laat je het rollen, dan zal de baan die het ei neemt gelijkmatig zijn. Een vers ei is onstabieler door de positie van de dooier en rolt daardoor onregelmatig.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen