Meest recente artikelen

De beste manier om champignons te bakken

Sofie testte het uit!

De beste manier om champignons te bakken Artikel

Niks lekkerder dan een toast champignons in de herfst, met mooi bruin gebakken paddenstoelen die net zacht genoeg en niet zompig zijn. Hoe je dat doet? Redactrice Sofie testte 6 manieren uit: van klassiek met boter tot verrassend... met water!

Sofie: "Zie mij weer bezig, denk ik, terwijl ik een berg champignons in plakjes sta te snijden. Daar gebruik ik een eiersnijder voor – ideaal voor grote hoeveelheden én gegarandeerd even dikke plakjes. Vandaag test ik hoe je champignons het best kunt bakken en daar hebben we er heel wat voor nodig! Ik beoordeel elke manier op smaak en textuur, want de champignons moeten niet enkel lekker zijn, ze mogen ook niet taai of zompig zijn. Tegelijk sappig én beetgaar, daar streef ik naar. De test gaat over het bakresultaat. Om dat zo goed mogelijk te kunnen beoordelen, voeg ik geen peper en zout toe. Zout voeg je trouwens het best pas toe aan het einde van de baktijd, om te vermijden dat de champignons – kleine sponsjes – al hun vocht loslaten en je met een waterige pan eindigt."

Lees verder onder de video 

Manier 1: bakken in roomboter

Hoe? Dit is hoe ik gewoonlijk mijn champignons bak: ik laat een pan warm worden, doe er een klontje boter in, en als dat niet meer bruist, doe ik de champignons erbij. Nadat ik ze gelijkmatig over de pan verdeeld heb, roer ik niet meer tot ik zie dat ze een bruin randje krijgen: dan is het tijd om ze om te scheppen en aan de andere kant ook nog wat verder te laten bakken.

Wat gebeurt er? Al na ongeveer 1 minuut krijgen de champignons een mooi randje. Een heerlijke geur vult de keuken. Ik roer ze om en laat ze nog rustig een minuutje verder bakken. Wat opvalt, is dat de pan niet veel vocht bevat.

Mijn verdict: mooi bruin gebakken, net zacht genoeg, een lekker geurtje en een heerlijke smaak: topchampignons!

Smaak: 🧡🧡🧡🧡🧡

Textuur? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/10

Manier 2: bakken in olie

Hoe? Ik bak de champignons op dezelfde manier als met boter, alleen gebruik ik deze keer olijfolie.

Wat gebeurt er? Het is duidelijk dat de olie veel heter wordt dan de boter, de champignons kissen meer wanneer ze de pan raken. Ze zien er ook wat vochtiger en glaziger uit dan de champignons gebakken in boter.

Mijn verdict: de champignons bakken ook mooi bruin, maar die met boter vind ik lekkerder. Deze champignons zijn voor mij ook net iets te vochtig.

Smaak: 🧡🧡🧡🧡

Textuur? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

Manier 3: bakken zonder vetstof in een hete pan

Hoe? Ik bak de champignons op hoog vuur in een pan zonder vetstof. Champignons bevatten van zichzelf veel water. Door ze zonder olie of boter in een hete pan te bakken, verdampt het vocht snel. Dit voorkomt dat ze gaan stomen in hun eigen sap en zou zorgen voor een stevige textuur. Pas na het verdampen van het vocht kan de hitte eventueel iets omlaag.

Wat gebeurt er? In tegenstelling tot wat ik verwacht, kissen de champignons wanneer ze de pan raken, zelfs zonder vetstof dus!  Het roeren gaat wel minder vlot dan bij de methodes met boter en olie: het voelt alsof ze een antisliplaagje hebben en ze zien er een beetje rubberig uit. De pan wordt ook veel vuiler dan bij de vorige methodes.

Mijn verdict: de champignons zijn zeker niet zompig. Maar lekker? Nee, dat ook niet. Deze champignons zijn taai, het soort champignons waar je als kind een afkeer van had. Niet mijn meug.

Smaak: 🧡🧡

Textuur? /

Totaal: 2/10

Manier 4: eerst koken, dan pas vetstof toevoegen

Hoe? Ja, hoe dan? Dat vraag ik mij ook af, want kleine sponsjes, weet je wel. De theorie achter deze methode is dat champignons een unieke celstructuur hebben, waardoor je ze nooit kunt overgaren. Je kunt ze lang koken zonder dat ze uit elkaar vallen of papperig worden zoals andere groenten. Voor deze methode doe je de champignons in een hete pan zonder vetstof op hoog vuur en voeg je beetje bij beetje wat water toe, zoveel als nodig is om de champignons zacht te krijgen. Dan laat je het water in de pan verdampen tot de pan zo goed als droog is. Vervolgens kun je nog een beetje vetstof toevoegen voor de smaak.

Wat gebeurt er? De champignons liggen gezellig te sudderen in de pan. Ze kleuren wel eerder grijs dan aantrekkelijk bruin.

Mijn verdict: deze methode leek mij onlogisch, omdat er altijd gezegd wordt champignons niet te spoelen omdat ze lijken op een spons en al dat vocht opnemen. Dat blijkt ook als ik ze proef: deze champignons zijn het vochtigst van allemaal. De smaak is oké doordat ik wat boter toevoegde aan het einde van het bakproces, maar ze zijn nattig en de kleur kan ook beter.

Smaak: 🧡🧡🧡🧡

Textuur? 🧡🧡

Totaal: 6/10

Manier 5: de champignons vooraf in de oven drogen

Hoe? Deze techniek zou uit de professionele keuken komen: gaar de champignons 10 à 15 minuten voor in de oven op 150°C. Daarna bak je ze in de pan nog kort op in wat vetstof. Zo verliezen ze het meeste vocht al voor ze de pan ingaan.

Wat gebeurt er? In de oven kleuren de champignons al wat bruiner en er loopt een beetje vocht uit. Dat is ook de bedoeling. Ze zien er wel een klein beetje uitgedroogd uit voor ik ze in de pan doe.

Mijn verdict: deze manier lijkt me ideaal als je een grote hoeveelheid champignons wilt voorbereiden om later op het van serveren snel af te bakken. De smaak is prima – duidelijk champignons – en ze zijn niet zo uitgedroogd als ze eruitzien. Maar om dit voor huishoudelijk gebruik te gaan doen, vind ik deze methode wat te omslachtig.

Smaak: 🧡🧡🧡

Textuur? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 6: bakken in de airfryer

Hoe? Snij de champignons in plakjes van gelijke dikte. Meng ze met wat olie. Doe ze in het mandje van de niet voorverwarmde airfryer (ja hoor, daar is hij weer!) en bak ze 15 minuten op 180°C. Schud ze halverwege de baktijd op.

Wat gebeurt er? Dat is niet zichtbaar, want de airfryer heeft een gesloten recipiënt. Maar wanneer hij opengaat… Oei! Dit zijn geen gebakken champignons meer, dit zijn chips!

Mijn verdict: ik hou niet van zompige champignons, maar ook niet van uitgedroogde exemplaren. Deze kun je misschien nog meenemen als droge snack op een meerdaagse wandeltocht, maar ik zou ze toch niet durven te serveren.

Smaak: 🧡

Textuur? /

Totaal: 1/10

De ultieme eindconclusie

"Soms is de manier die je altijd al gebruikte gewoon de beste. En dat is hier dus het geval: ik blijf bij mijn klontje boter. Olijfolie is een goede tweede, en de champignons vooraf in de oven drogen eindigt verrassend op drie. De airfryer? Laat die maar in de kast en gebruik gewoon je pan om champignons te bakken. Er zijn dingen die hij héél goed kan, maar dit is er niet één van."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen