Meest recente artikelen

Eieren koken zonder barsten: 7 tips tegen het breken

Checklist

Eieren koken zonder barsten: 7 tips tegen het breken Artikel

Witte draden, schuim in het kookwater en een halfleeg ei… Het is altijd wel een beetje een teleurstelling. Maar met deze tips kun je vanaf nu altijd eieren koken zonder barsten.

Zo'n perfect gekookt eitje blijft liefst ook mooi heel tijdens het koken. Na deze tips weet je hoe dat moet, eieren koken zonder barsten.

Eieren koken zonder barsten: 7 tips

1 Controle

Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.

2 Temperatuur

Gaat een ei recht uit de koelkast in het hete water, dan loop je risico dat het breekt. Laat het dus eerst op kamertemperatuur komen. Je kunt je ei ook in koud water op het vuur zetten. Prima voor hardgekookte eieren maar niet zo handig voor de perfecte timing waar een zachtgekookt ei om vraagt.

3 Maatwerk

Zorg voor een kookpot op maat. Er moet natuurlijk voldoende water in kunnen zodat de eieren onder staan. In een te grote pan beginnen ze echter te botsen tijdens het koken. Opnieuw: breekgevaar!

4 Met liefde

Leg de eitjes met de grootste voorzichtigheid in het water (of in de airfryer, want dat kan ook). Een klein tikje tegen de pot kan al nefast zijn.

5 Zacht koken

Zet het vuur lager als het kookt. Hoe zachter het water kookt, hoe minder de eitjes gaan dansen. Dat vermindert het risico op barsten.

6 Stoom aflaten

In de bolle kant van een ei zit een luchtbel. Die komt onder druk te staan bij het koken. Door – met een speld of een speciale eierprikker – een gaatje in de bolle kant te prikken, kan er stoom ontsnappen uit het ei. Vervolgens kook je het volgens de regels van de kunst.

7 Preventie

Doe een beetje azijn of zout of azijn in het water. Breekt het ei toch, dan stolt het eiwit sneller. Bye, witte draden.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen