Meest recente artikelen

Scandinavisch kerstmenu: wat eten ze in het noorden?

Inspiratie uit het Hoge Noorden

Scandinavisch kerstmenu: wat eten ze in het noorden? Artikel

Wil je eens wat anders op het menu deze kerst? Haal je inspiratie dan eens uit het noorden: een Scandinavisch kerstmenu om bij weg te dromen!

Denk je aan Scandinavië, dan denk je aan water en bossen. En dus aan vis en wild. Wij stelden voor jou een kerstmenu samen met typische Scandinavische smaken.

Hapjes

We kiezen voor vier simpele hapjes boordevol smaak. De roomkaasdip met foreleitjes en de kaasdip met cantharellen hebben een zoutige toets, de dip van rode bietjes en de balletjes met veenbessen eerder zoet. Wil je deze laatste nog wat specialer maken, gebruik dan wildgehakt.

Voorgerecht

Als er één ingrediënt typisch Scandinavisch is, dan is het wel zalm. Maak eens zelf gravad lax: niet moeilijk, maar oh zo lekker! Of probeer een zalmsoep met dille: verrassend!

Vegetariërs of vegans aan tafel? Dan is carrot lox, een variant op basis van wortelen, een lekker alternatief.

Hoofdgerecht

Door de uitgestrekte bossen in Scandinavië is er veel wild. Zet dus een stukje hert of ander wild op het menu voor kerst. Liever vis? Dan is dille een typische smaakmaker uit het noorden. Voor de vegetariërs gaan we voor een feestelijk stoofpotje van paddenstoelen, of voor een risotto van rode biet.

Dessert

Typische Scandinavische smaken in desserts zijn kaneel en kardemom. Maar ook bessen doen het goed in het noorden.

Voor bij de koffie

Kerst is hét moment om lekkere snoeperijtjes te serveren bij de koffie.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen