Meest recente artikelen

Scandinavisch kerstmenu: kerst met een Nordic twist

God jul!

Scandinavisch kerstmenu: kerst met een Nordic twist Artikel

Met een Scandinavisch kerstmenu haal je meteen een flinke portie hygge in huis. Zin in iets anders dan de klassieke kalkoen of gourmet? Trek dan voor een avond je Noorse wollen trui aan, steek wat extra kaarsjes aan en laat je inspireren door de eenvoudige, pure keuken van het noorden. Wedden dat je tafelgasten meteen in de stemming zijn?

Een Scandinavisch kerstmenu is helemaal niet ingewikkeld. De keuken in het noorden staat bekend om haar eenvoud: pure ingrediënten, rustieke bereidingen en gerechten die schitteren zonder poespas. Perfect dus voor wie wil uitpakken zonder te veel moeite te doen.

In Scandinavië draait kerst nog meer dan bij ons om gezelligheid, tradities en natuurlijk: heerlijk eten. Denk aan de frisse smaken uit fjorden en bossen, met veel respect voor het seizoen, en gerechten die je uitnodigen om nog een keer op te scheppen. Vis, wild, wintergroenten, subtiele kruiden en hier en daar een zoete toets… Meer heb je niet nodig om je kerstmenu een elegante Nordic twist te geven.

Scandinavisch kerstmenu: helemaal hygge

Laat je inspireren door de smaken van het hoge noorden, en serveer deze kerst een verrassend, stijlvol én supergezellig feestmenu. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

De hapjes

We starten de avond met vier simpele hapjes boordevol smaak. De roomkaasdip met foreleitjes en de kaasdip met cantharellen hebben een zoutige toets, de dip van rode bietjes en de balletjes met veenbessen smaken dan weer eerder zoet. Wil je dat laatste hapje nog een beetje specialer maken, gebruik dan wildgehakt voor de balletjes.

Voorgerecht

Als er één ingrediënt typisch Scandinavisch is, dan is het wel zalm. Maak daarom voor deze gelegenheid eens zelf gravad lax: het is absoluut niet moeilijk, maar we megalekker! Een andere optie is een zalmsoep met dille: verrassend en op en top feest!

Vegetariërs of vegans aan tafel? Dan is carrot lox, een variant op basis van wortelen, een lekker alternatief.

Hoofdgerecht

  • Door de uitgestrekte bossen in Scandinavië is er veel wild verkrijgbaar. Zet dus een stukje hert of ander wild op het menu voor kerst.
  • Liever vis? Dan is dille een typische smaakmaker uit het noorden.
  • Voor de vegetariërs gaan we voor een feestelijk stoofpotje van paddenstoelen, of voor een risotto van rode biet.

Dessert

Typische Scandinavische smaken in desserts zijn kaneel en kardemom. Maar ook bessen doen het goed in het noorden.

Voor bij de koffie

Kerst is in Scandinavië hét moment om lekkere snoeperijtjes te serveren bij de koffie. Laat je vooral gaan!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen