Meest recente artikelen

Het kerstmenu van Anne Davis

Een oer-Britse kerst!

Het kerstmenu van Anne Davis Artikel

Wat zou Anne Davis eten met kerst? Wel, ze verklapte ons wat er op haar kerstmenu staat. Oer-Britse lekkernijen, natuurlijk!

Anne Davis is al vele jaren onze vaste Libelle-columniste. Ze woont samen met haar man in het Verenigd Koninkrijk en schrijft elke week over hoe het met haar gaat.

Meteen naar Annes kerstmenu? Klik hier.

Vier je kerstavond of kerstdag… en met wie?

Anne: “Vroeger vierden we kerstavond door met vrienden en de kinderen Christmas carols te gaan zingen in de plaatselijke kerk, en dan vierden we de dag erop met cadeaus en zo. Nu vieren we alleen kerstdag, en we weten bijna nooit van tevoren met wie. Vorig jaar, toen mijn zoon en schoondochter uit Japan er waren, kwam ook de stiefzoon met zijn kinderen naar ons, en vroegen we een paar van zijn vrienden erbij. Het jaar ervoor kwam er een vriendin die alleen was, het jaar daarvoor twee verschillende vrienden die niemand hadden om mee te vieren. Dit jaar wachten we af, er is altijd plaats aan tafel voor wie nergens terechtkan.”

Kook je traditioneel of experimenteer je?

Anne: “Heel traditioneel, want ik hou van kersttradities. Natuurlijk is het geen Kerstmis zonder de klassieke Christmas crackers vol flauwe grapjes, nutteloze dingen zoals een sleutelhanger of nagelschaartje, om ter lelijkst, en een papieren hoedje zodat we er allemaal uitzien als idioten.”

Heb je helpende handen in de keuken of schuif je liever zelf je voetjes onder tafel?

Anne: “Geen helpende handen, ik zorg voor alles.”

Draag je een kersttrui of liever een feestelijke jurk?

Anne: “Een feestelijke jurk – met een schort erover als ik kook.”

Welke kersttraditie van vroeger geef jij graag door aan je kinderen?

Anne: “Die van de open deur: als mensen alleen zijn, vraag ze dan met kerst. Zo hebben we het altijd gedaan.”

Welk gerecht mag niet ontbreken op de kersttafel?

Anne: “Kalkoen, en daar moet ik voor vechten, want niet iedereen is er even dol op als ik.”

Waarvoor was je dankbaar voor in 2023 en waarnaar kijk je uit in 2024?

Anne: “Dankbaar dat we het jaar goed doorgekomen zijn en dat mijn man stapje voor stapje vooruitgaat. En dankbaar voor vriendinnen, een warm huis en een nieuw fijn contact met mijn kleindochter. In 2024 hoop ik ergens op de wereld mijn zoon te ontmoeten, en daar kijk ik naar uit.”

Voorgerecht: blini’s met gerookte zalm en avocadocrème

Anne: “Eerlijk gezegd hebben wij bij ons Britse kerstdiner geen voorgerecht, omdat we ons rond 11 uur, bij het uitpakken van de cadeautjes, nog uitgebreid tegoed doen aan mince pies. Maar ik kan het toch niet laten om als hapje weleens blini’s met gerookte zalm en roomkaas te serveren.”

Hoofdgerecht: gevulde kalkoen met klassieke side dishes

Anne: “Het diner bestaat uit kalkoen met een vulling met brood, ei en diverse kruiden. Wat niet in de holte van de kalkoen past, wordt er in balletjes omheen gelegd. Die kalkoen is natuurlijk al heel vroeg ‘s morgens in de oven gezet. Verder onmisbaar: roast potatoes met ganzenvet, spruitjes (iedereen moet er zeker één eten!), cranberry’s, worteltjes, pigs in blankets (kleine worstjes met spek) en geroosterde pastinaak. ‘s Avonds worden er sandwiches gemaakt met de restjes kalkoen en cranberry’s, en de rest van de week eten we kalkoen in de vorm van een curry, een pie … Tot de laatste beetjes naar de honden gaan.”

Dessert: Christmas pudding

Anne: “Na de kalkoen is er Christmas pudding; die hoort er hier altijd bij, ondanks zijn ietwat uitgesproken smaak. Hij wordt dan overgoten met cognac en in brand gestoken. Ik maak altijd de allerkleinste maat en zit nog met restjes, maar als hij er niet was, zouden we hem missen.”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen