Recept

Gekonfijte eendenbout met rozemarijnjus, rode kool-sinaassalade en gekaramelliseerde aardappelen

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Ook lekker met warme rodekool met appeltjes in plaats van de salade.

Gekonfijte eendenbouten vind je bij de slager of de poelier en in het najaar in de meeste supermarkten. Je kunt ze ook zelf konfijten door verse eendenbouten in eendenvet 2 uur te garen op 85°C. Eerlijk: dat is best een klusje en biedt weinig meerwaarde. Door het konfijten in vet blijft het eendenvlees lang goed. Je vindt ook eendenbouten in blik, die door die natuurlijke manier van bewaren maanden houdbaar zijn. Er worden geen bewaarmiddelen of smaakmakers aan toegevoegd.

Zitten de gekonfijte eendenbouten in een dikke laag vet? Verwijder het overtollige vet dan met wat keukenpapier. De rest smelt gewoon weg in de oven. Goed om te weten: de bouten zelf zijn niet vet, maar door het konfijten wel extra mals en sappig.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de wildfond samen met de rozemarijn in een steelpannetje en laat hem zachtjes koken. De fond mag een beetje indikken.

  2. 2

    Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook ze net niet gaar in gezouten water. Giet ze af en doe ze met de gezouten boter en de suiker in een steelpannetje. Zet ze terug op het vuur en laat ze onder regelmatig roeren zachtjes karamelliseren tot ze een mooi glanzend laagje hebben.

  3. 3

    Haal de gekonfijte eendenbouten uit hun verpakking en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Warm ze zo’n 20 minuten op in de oven.

  4. 4

    Maak intussen de rodekool schoon en snij ze fijn. Snij de schil van 3 sinaasappelen en snij het vruchtvlees in schijfjes. Meng ze onder de rodekool. Pers de laatste sinaasappel uit over de salade. Bedruppel de salade met de olijfolie, kruid ze met peper en zout en meng er de gedroogde veenbessen onder.

  5. 5

    Schik de eendenbouten op de borden en overgiet ze met de rozemarijnjus. Leg er wat aardappeltjes bij en serveer met rode kool-sinaassalade.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gekonfijte eendenbout met rozemarijnjus, rode kool-sinaassalade en gekaramelliseerde aardappelen

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!