Meest recente artikelen

Snel, simpel, lekker én gezond: zo maak je baked oats

Hippe ontbijtcakejes

Snel, simpel, lekker én gezond: zo maak je baked oats Artikel

Je hebt ze misschien al zien voorbijkomen op sociale media als het nieuwe gezonde ontbijtje. Ze zijn lekker, makkelijk en zó klaar. Maar wat zit er nu precies in baked oats? Zo maak je ze... (En ja, ze kunnen ook in de airfryer!)

De grote trend op TikTok blijkt ook nog 'ns de beste tip voor een gezond en onweerstaanbaar ontbijt: baked oats. Letterlijk vertaald: gebakken haver. De hashtag #bakedoats werd al meer dan 1,4 miljard keer bekeken. Ze zijn dus echt heel populair. Nu ben je vast benieuwd naar wat er precies allemaal in zit, in dat supergebakje. En hoe maak je het?

Wat zijn baked oats?

Je hebt havermoutpap, -pannenkoeken, -koekjes, -smoothies en zelfs havermelk. En nu is er het cakeje dat zoveel meer is dan gewoon gebakken (en oh zo gezonde) havermout. Baked oats lijken wat op muffins maar dankzij de samenstelling zijn ze een pak gezonder en voedzamer. Bovendien zijn ze even simpel als een mugcake.

Ben je geen fan van havermout, ga dan niet meteen lopen. Grote kans dat je ook weg bent van deze ontbijtcakejes. Omdat alles in de blender gaat, worden de havervlokken fijngemalen en krijg je een fijne en luchtige textuur. Baked oats bevatten dan wel havermout, ze zien eruit en smaken zoals cake.

Dit zit erin

Het maakt niet uit of je havermeel of grove havermout gebruikt. In de keukenmachine of blender wordt het sowieso een glad beslag. De recepten variëren maar de samenstelling is grotendeels hetzelfde: havermeel (of gemalen haver), een ei, melk en/of banaan, bakpoeder en (natuurlijke) zoetstof – vaak ahornsiroop of honing. Daarna bak je ze een vijftal minuten in een ingevet ovenschaaltje. Kies een vorm die dubbel zo groot is als de hoeveelheid deeg.

Variatie te over

Je kan naar hartenlust variëren met extra's. Doe wat appel en kaneel, vanille-extract, chocolade, pindakaas of speculaas door het beslag. Of kies uit verschillende toppings zoals chocoladeschilfers, noten, vers of gedroogd fruit. Je kunt ook kiezen voor mini-marshmallows of een knapperig suikerkorstje als afwerking. Op het internet vind je tonnen inspiratie!

Baked oats vooraf maken

Baked oats zijn een makkelijk ontbijtje. Gewoon mixen, even bakken en klaar. Maar het wordt nog beter… Je kunt het deeg ook vooraf klaarmaken. Maak ineens genoeg voor enkele dagen. In een luchtdichte pot in de koelkast blijft het minstens drie dagen goed.

Glutenvrij of vegan?

Afhankelijk van de afwerking zijn baked oats meer of minder gezond. Veganist? De meeste recepten bevatten producten van dierlijke oorsprong. Sommige gebruiken echter geen eieren en plantaardige melk, zo maak je baked oats ineens vegan. Dankzij het havermeel zijn ze sowieso glutenvrij.

baked oats

Zo maak je baked oats (1 portie)

Ingrediënten

  • 40 g havermout
  • 75 ml (plantaardige) melk of 1/2 rijpe banaan
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 tl ahornsiroop of honing

Het geheim zit 'm vooral in de textuur. Je krijgt het cake-effect door de ingrediënten héél goed te mixen. Doe het deeg daarna in een ingevette vuurvaste vorm of ramekin. Bak vijf minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Je kunt baked oats ook bakken in de microgolf –  gedurende 2 minuten op 750 Watt. In de airfryer duurt het een 7-tal minuten op 170 graden, afhankelijk van het type toestel.

Dol op havermout? Probeer ook eens deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen