Meest recente artikelen

Hoe moet je oventemperaturen omrekenen naar de airfryer?

Kan het nóg sneller?

Hoe moet je oventemperaturen omrekenen naar de airfryer? Artikel

De airfryer is stukken sneller dan een oven. Hij is vlugger voorverwarmd en bakt alles in geen tijd krokant. De baktijd en -temperatuur verschillen dus. Maar hoe reken je oventemperaturen om naar de airfryer?

De airfryer is de turbo onder de heteluchtovens. Na een tweetal minuten is ie warm en klaar om te gaan. Maar oventemperaturen zijn dus anders dan die van de airfryer. Hoe lang moet je iets bakken en op welke temperatuur? Gewoon even omrekenen…

Dubbel zo snel

Een airfryer is doorgaans dubbel zo snel als een oven. Voor de meeste recepten volstaat het om de baktijd te halveren. Niet helemaal zeker? Stel de timer korter in en check tussendoor hoe het gesteld is met je gerecht. Je kunt het altijd nog wat langer laten bakken.

Oventemperaturen omrekenen naar de airfryer

Oventemperaturen omrekenen naar de airfryer is minder eenduidig. Voor de meeste recepten, moet de temperatuur 15 à 30 graden lager dan die van de oven. Bak je iets op 200°C in de oven bijvoorbeeld, dan verwarm je de airfryer voor op 180°C.

Ken je toestel

Leer je airfryer kennen want er zijn verschillen tussen de merken en modellen. Sommige apparaten hoef je maar 10 à 20 graden lager in te stellen dan de oorspronkelijke temperatuur.  Eens je al je favoriete gerechten er een keertje in hebt klaargemaakt, weet je perfect hoe je oventemperaturen moet omrekenen naar jouw model airfryer. Samengevat: halveer de oventijd, zet de temperatuur 15 tot 30 graden lager en check tussendoor.

Een kip is geen aardappel

Wat wel voor elke airfryer geldt: voor zetmeelrijke ingrediënten zoals aardappelen mag de temperatuur wat hoger, voor vlees zet je 'm wat lager dan de berekende airfryertemperatuur. Bak je stevige stukken vlees, dan is een vleesthermometer erg handig. Daarmee kun je gewoon meten of je vlees binnenin gaar is. Ook langzaam gegaarde gerechten – zoals een gebraad – kunnen in de airfryer, maar dan moet je met nog een aantal dingen rekening houden. En er zijn ook voedingswaren die je beter niet klaarmaakt in de airfryer.

Meer of minder crunchy?

Ook goed om te weten: als je de airfryer op minder dan 175 graden instelt, bakt hij minder krokant. Hoe hoger de temperatuur, hoe knapperiger. Zo bak je scampi's in 10 minuten sappig en krokant op 200°C. Een sappig gehaktbroodje duurt 25 minuten op 180 graden. Opnieuw dezelfde regel: check en dubbelcheck. Kijk dus tussendoor of de temperatuur niet te hoog is. Gaat het te hard? Zet de airfryer dan een tiental graden lager.

Frituren: warmer en langer

Frituren duurt juist langer in de airfryer. Je bakt ook op een hogere temperatuur. Het grote voordeel is dat je minder vet hoeft te gebruiken. Je frituurt bovendien zonder de vervelende geurtjes. In de airfryer kun je bijvoorbeeld perfect heerlijke groentefrietjes maken

Zet de airfryer op 200°C, spray of smeer olie op wat je gaat bakken en hou de baktijd aan van het recept. Kijk dan hoe gaar en krokant het gerecht al is. Nog niet helemaal goed? Bak ze dan nog enkele minuten langer. Koop je producten die bedoeld zijn voor de airfryer, dan moet je uiteraard geen temperaturen omrekenen.

Probeer ook eens deze gerechten in de airfryer

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen