Meest recente artikelen

Hoe soep maken zoals het moet? Alle basics op een rij

Hoe, hoeveel, hoe lang...

Hoe soep maken zoals het moet? Alle basics op een rij Artikel

Soep maken is niet moeilijk maar misschien twijfel je… Hoeveel reken je per persoon? Of wat was de verhouding tussen groenten en water nu ook alweer? En hoe lang laat je de pot op het vuur? Hier vind je alles over hoe soep maken.

Hoe soep maken zoals het moet? Daar is geen perfect antwoord op. Soep is er in vele vormen, en de weg ligt zeker open voor experiment. Maar enkele dingen liggen wel vast. Zoals hoeveel soep een portie ongeveer is. Of hoeveel groenten je per liter water voorziet. Of wat het basisrecept is waarvan zowat elke soep vertrekt… Kortom: de basics.

Hoeveel is een portie?

Met een recept voor vier personen kom je meestal uit op 1 liter soep. Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml.

Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra’s in zitten.

Tip: check met een maatbeker hoeveel er in je pollepel kan. Dat maakt juist opscheppen een stuk makkelijker. Nog een tip: je mag ook te veel soep maken. Hou de rest voor de volgende dag of vries enkele porties in. Wel zo handig!

Hoe begin je met soep maken?

Bijna elke simpele soep start met het aanbakken van de uien en stoven van de groenten. Neem een grote pan met dikke bodem, doe er wat olie of boter in en je bent vertrokken…

Hoeveel groenten voor één liter soep?

Maak je een lekker groentesoepje? Voorzie dan minstens 400 gram en liefst 500 gram groenten per liter water. Zo kom je met een portie soep al aan een vierde van de aangeraden hoeveelheid groenten per dag.

Je kunt verschillende groenten combineren of voor je favoriet gaan, van erwten tot pompoen. Soep is ook ideaal om restjes weg te werken.

Vergeet de kruiden niet

Natuurlijk gaat er ook een bouillonblokje in. Reken op één blokje per liter. Of maak zelf je bouillon: niet zo heel moeilijk en de inspanning meer dan waard!

Naast peper en zout zijn ook andere kruiden essentieel voor een geslaagde soep. Ze staan vaak vermeld in het recept maar probeer zeker zelf te variëren. Misschien liggen er wel nog wat verse kruiden te wachten in je koelkast?

Mixen of niet?

Dat is een kwestie van smaak en receptuur. Een maaltijdsoep met veel lekkers erin kun je uiteraard niet mixen. Maar ook een gewone groentesoep kan lekker zijn met stukjes. Vergeet ook niet om de soep nog even te laten koken na het mixen.

Hoe lang moet soep koken?

Soep mag niet koken maar laat je sudderen tegen het kookpunt aan. De richtlijn is een twintigtal minuten, of tot de groenten gaar zijn. Bij een wortel duurt dat dus wat langer dan bij een stukje prei.

Hoe soep maken? Probeer deze recepten!

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen