Meest recente artikelen

Hoe soep maken zoals het moet? Alle basics op een rij

Hoe, hoeveel, hoe lang...

Hoe soep maken zoals het moet? Alle basics op een rij Artikel

Soep maken is een van de makkelijkste bereidingen die er bestaan. Maar ook bij ons slaat de twijfel soms toe… Hoeveel soep maak je per persoon? Wat is de juiste verhouding tussen groenten en water? En hoe lang moet soep koken? Hier vind je alles over hoe je soep moet maken.

Soep is er in vele vormen, en dat is er net zo leuk aan: de weg ligt altijd open voor experiment. Maar enkele dingen liggen wel vast. Zoals hoeveel soep er ongeveer in een portie gaat. Of hoeveel gram groenten je per liter water of bouillon moet voorzien. Ook het basisrecept waarvan zowat elke soep vertrekt, ligt vast. Die basics voor hoe je een soep moet maken, vatten we hier samen.

Hoe kun je soep maken zoals het hoort?

Van de basisingrediënten over hoe je ze moet mixen tot de juiste portie opscheppen: deze basics maken van elke soep een winner.

Hoe begin je met het maken van een soep?

Bijna elke simpele soep start met het aanbakken van de uien en stoven van de groenten. Neem een grote pan met dikke bodem, doe er wat olie of boter in en je bent vertrokken…

Hoeveel groenten heb je nodig voor een liter soep?

Maak je een echt groentesoepje? Voorzie dan minstens 400 gram en liefst 500 gram groenten per liter water. Zo kom je met een portie soep al aan een vierde van de aangeraden hoeveelheid groenten per dag.

Je kunt verschillende groenten combineren of voor je favoriet gaan, van erwten tot pompoen. Soep is ook ideaal om restjes weg te werken.

Welke kruiden doe je in een soep?

  • Natuurlijk gaat er ook een bouillonblokje in. Reken op één blokje per liter. Of maak zelf je bouillon: niet zo heel moeilijk en de inspanning meer dan waard!
  • Naast peper en zout zijn ook andere kruiden essentieel voor een geslaagde soep. Ze staan vaak vermeld in het recept maar probeer zeker zelf te variëren. Misschien liggen er wel nog wat verse kruiden te wachten in je koelkast?

Moet je soep altijd mixen of niet?

Dat is een kwestie van smaak en receptuur. Een maaltijdsoep met veel lekkers erin kun je uiteraard niet mixen. Maar ook een gewone groentesoep kan lekker zijn met stukjes. Tip: vergeet zeker niet om de soep nog even te laten koken na het mixen.

Hoe lang moet je soep laten koken?

Soep mag niet hard koken, maar laat je sudderen tegen het kookpunt aan. De richtlijn is een twintigtal minuten, of tot de groenten gaar zijn. Bij een wortel duurt dat dus wat langer dan bij een stukje prei.

Hoeveel is een portie soep?

Tijd om op te scheppen!

  • Met een recept voor vier personen kom je meestal aan een liter soep.
  • Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml soep.
  • Hoeveel soep heb je nodig als je ze serveert als voorgerecht bij een meergangendiner? Reken dan op 150 à 200 ml, dat is ruim voldoende.
  • Wil je een maaltijdsoep klaarmaken, dan heb je 500 ml soep per persoon nodig, of iets minder als er veel extra's in zitten.

Juist afmeten?

  • Je kunt met een maatbeker nagaan hoeveel soep er in je pollepel kan. Dat maakt de juiste hoeveelheid opscheppen een pak makkelijker.
  • Er is niet zo iets als te veel soep. Je mag dus gerust te veel soep maken. Hou de rest voor de volgende dag of vries enkele porties in. Wel zo handig!

Hoe lekker zijn deze recepten om soep te maken!

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen