Meest recente artikelen

Moet je groenten echt stoven voor je ze in de soep doet?

Hup, alles in de pot!

  • Deel dit artikel:
Moet je groenten echt stoven voor je ze in de soep doet? Artikel

Zowat elk soeprecept start met het fruiten van de groenten. Maar alle ingrediënten komen uiteindelijk toch bij elkaar. Ze gaan daarna zelfs samen door de mixer. Vandaar de vraag: moet je groenten echt stoven voor je ze in de soep doet?

Zin in soep maar je hebt echt grote haast? De verleiding is groot om alle groenten snel even in een pot kokend water te gooien en het ‘sauteren’ over te slaan. De meeste soeprecepten zeggen nochtans dat je de groenten eerst even moet aanbakken. Hetzelfde geldt trouwens ook voor gerechten als stoofpotjes en ovenschotels. Maar moet je groenten echt stoven voor je ze in de soep doet?

Alles gaat toch in één pot

Van een klassieke Franse Vichyssoise tot een vurige Mexicaanse chili… Overal ter wereld beginnen recepten met een variant op datzelfde zinnetje. ‘Snij de groenten en bak ze even aan in wat vetstof”. De meeste gerechten die even moeten pruttelen, starten immers met het fruiten van enkele ingrediënten.

Hetzelfde geldt voor soep. Maar als de groenten toch zacht worden tijdens het koken, waarom zou je ze dan vooraf al malser maken in vetstof? Moet je groenten echt stoven voor je ze in de soep doet? Kortom: voegt het écht iets toe aan de smaak?

Smaken verschillen

Er is inderdaad een verschil in smaak tussen groenten die je eerst fruit en diegene die je zo in het water gooit. Groenten bevatten immers verschillende aroma’s. Zo is de smaak van rauwe groenten soms heel anders dan die van hun gekookte variant. Er is ook verschil in het aroma van gesnipperde of volledige groenten, gehakte of geraspte, enzovoort.

Vandaar dat verschillende bereidingen om een gesnipperde, grof gehakte of ui in ringetjes vragen, bijvoorbeeld. Of denk aan de smaak van geraspte worteltjes tegenover wat je proeft in een ovenschotel of wortelpuree.

Waarom moet je soepgroenten stoven?

Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma’s. Sommige groenten doen het ook goed als ze meteen in het water gaan (wortels of tomaat bijvoorbeeld). Andere groenten hebben even tijd nodig om het beste van zichzelf te geven. Onder meer uien, knoflook en prei bak je beter eerst even aan in vetstof. Door de groenten te stoven, komen alle smaken goed vrij.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen