Meest recente artikelen

Basmati, jasmijn, zilvervlies, pandan...Ken jij deze soorten rijst?

Met voor elke korrel een recept!

Basmati, jasmijn, zilvervlies, pandan...Ken jij deze soorten rijst? Artikel

Rijst, de vaste waarde in de voorraadkast... Als je graag exotisch kookt, heb je misschien al een kleine verzameling aangelegd. Om het je makkelijker te maken, pikten we er zes lekkere varianten uit die veel gebruikt worden in recepten. Ken jij deze soorten rijst al?

Rijst is een van de meest gegeten voedingsmiddelen ter wereld, en met reden. Het is een veelzijdig ingrediënt, vult goed, is makkelijk klaar te maken en… het is lekker. Daarom vormt het de basis van heel wat recepten. In je hoofdgerecht, als bijgerecht, in de vorm van een snack of als dessert…  Er bestaat een rijst voor elk gerecht. Maar een snelle blik op de vele variëteiten in de supermarkt maakt de keuze er alles behalve eenvoudiger op. Er bestaan namelijk wel veertigduizend soorten rijst op de wereld. Wij maakten een selectie van de meest gebruikte.

Ken jij deze soorten rijst al?

Witte langkorrelrijst

Witte rijst is geslepen en gepolijst. Het zilvervlies, dat normaal voor een nootachtige smaak zorgt, wordt verwijderd.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst geeft een extra noortsmaak aan je gerecht. Deze kookt nog droger dan witte rijst. Vaak wordt witte rijst gemengd met zilvervliesrijst. Zo wordt de rijst droger, maar krijg je toch de neutrale smaak.

Basmatirijst

Deze geurige langkorrelige en droogkokende soort komt oorspronkelijk uit India en Pakistan en wordt vooral geteeld aan de voet van het Himalayagebergte. Dat geeft een unieke smaak.

Surinaamse rijst

In de Aziatische supermarkt vind je ook zogenaamde Surinaamse rijst. Die heeft een lange korrel en kookt luchtig en droog.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst komt oorspronkelijk uit Thailand. Deze rijst heeft een nootachtige geur en aroma.

Pandanrijst

Pandanrijst is eigenlijk geen rijstsoort. Het is meestal een mix van jasmijnrijst en een andere soort. Of het is witte rijst waaraan een pandangeur is toegevoegd. In principe heeft pandanrijst een lange korrel, al kan de rijst toch nogal kleverig worden.

Een rijst voor elk gerecht…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen