Meest recente artikelen

Edelgistvlokken: wat is het en wat maak je ermee?

Hip en gezond

Edelgistvlokken: wat is het en wat maak je ermee? Artikel

Het klinkt misschien niet zo smakelijk en het ziet er ook niet verleidelijk uit, maar geloof ons: edelgistvlokken zijn een must-have in je voorraadkast. Dit is waarom.

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgist, ook wel nutritional yeast genoemd, is een gedroogde, inactieve gist die vaak in de veganistische keuken wordt gebruikt. De droge, witgelige vlokken zien er niet zo aantrekkelijk uit maar hebben een heerlijke, kazige smaak. Ideaal voor vegans, maar ook voor kaasliefhebbers die van afwisseling houden. Een portie edelgistvlokken bevat trouwens veel minder calorieën dan kaas, en dat is altijd mooi meegenomen.

Zijn edelgistvlokken gezond?

Ja, edelgistvlokken zijn gezond! Ze zijn rijk aan eiwitten, mineralen, vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur, waardoor het goed is voor je metabolisme, haar, nagels en huid. Bovendien voegen veel producenten er ook nog vitamine B12 aan toe, maar dat kijk je best even na op de verpakking. De vlokken zijn dus 100% plantaardig, waardoor ze perfect passen in een gezond (en vegan) dieet.

Waar koop je het?

Edelgistvlokken vind je in de biowinkel, in sommige grote supermarkten en online. Probeer gerust verschillende merken uit, want er is vaak een smaakverschil.

Wat maak je met edelgistvlokken?

Edelgistvlokken worden vaak in vegan gerechten gebruikt om kaas te vervangen. Je kunt ze gewoon over je pasta of salade strooien of ze verwerken in lekkere sauzen en quiches. Of experimenteer er eens op los en maak je eigen vegan kaas. Wij zijn bijvoorbeeld grote fan van deze vegan 'kaas'kroketten.

De lekkerste recepten met edelgistvlokken

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen