Meest recente artikelen

Zo maak je de allerlekkerste citroen-meringuetaart

Alle tips en tricks

Zo maak je de allerlekkerste citroen-meringuetaart How to's

Krokant korstdeeg, friszure lemoncurd en zoete meringue: het is deze combinatie die van citroentaart een van ‘s werelds favoriete desserts maakt. We leggen je van naald tot draad uit hoe je zo'n lekkere citroen-meringuetaart maakt.

Citroen-meringuetaart: gebak om van te houden

Citroentaart is een van 's werelds favoriete taarten. Lemon pie is nummer 1 in de Verenigde Staten en tarte au citron staat in de Franse top 3. Wist je dat citroentaart in Amerika zelfs een eigen dag heeft? National Lemon Meringue Pie Day wordt gevierd op 15 augustus.

Makkelijk vooraf

Deze taart is gemakkelijk op voorhand te maken. Bak de taartbodem en bewaar hem op een droge koele plaats. De lemoncurd blijft afgedekt met vershoudfolie of in een spuitzak zeker enkele dagen goed in de koelkast.

Het vullen van de bodem en het kloppen van de meringue kun je net voor het opdienen doen. Klop de meringue à la minute: in een goede keukenrobot gaat dat erg snel. Zet de taart dan even onder de grill of brand de toefjes meringue bruin met een gasbrandertje. Zo dien je een knapperige en toch smeuïge taart op.

4 tips voor de perfecte taartbodem

  • Om er zeker van te zijn dat je randen niet invallen tijdens het blind bakken, leg je het best een stuk bakpapier op het deeg. Leg daarop bakparels of droge peulvruchten.
  • Is je taartbodem klaar? Verwijder dan het bakpapier en de gewichtjes en laat de bodem de eerste 3 minuten in de bakvorm afkoelen. De bodem zal een beetje krimpen en zo makkelijker uit de vorm komen.
  • Hef de taartbodem voorzichtig uit de vorm en laat hem vervolgens afkoelen op een rooster zodat hij niet wak wordt.
  • Laat de bodem helemaal afkoelen voor je hem vult.

Maak zelf je kruimeldeeg

Kant-en-klaar kruimeldeeg is een optie, maar er gaat niks boven een zelfgemaakte taartbodem. Een uitgebreid recept met handige tips vind je hier.

Onbespoten?

De vermelding 'onbespoten' geeft aan dat citroenen na de pluk niet meer bespoten zijn. Meestal hebben de vruchten hun portie pesticiden dan wel al gehad.

Biologische citroenen zijn noch tijdens de groei, noch na de pluk bespoten. Alleen van deze citroenen kun je de schil gebruiken.

Goede rasp, fijne schil

Citroenschil raspen is een vervelend werkje als je niet het goede materiaal hebt. Investeer in een goede handrasp, waarmee je chocolade, gember, parmezaan en citroenschil fijn kunt raspen.

Lemoncurd: van mild naar zuur

  • Mild: het sap en de geraspte schil van 2 citroenen + 150 g suiker + 3 eieren + 200 g boter
  • Gemiddeld: het sap van 4 en de geraspte schil van 3 citroenen + 150 g suiker + 3 eieren + 200 g boter
  • Zuur: het sap en de geraspte schil van 6 citroenen + 170 g suiker + 3 eieren + 200 g boter

Meringue: ga voor 'oude' eitjes

Het is een oud bakkersgeheim: meringue klop je het best met eieren die niet kakelvers zijn. Splits de eieren twee dagen voor je de meringue wilt kloppen en bewaar het eiwit in de koelkast. Hou ouder de eieren zijn, hoe vloeibaarder ze worden en hoe makkelijker je ze tot sneeuw kunt opkloppen.

Zorg ervoor dat het eiwit niet te koud is als je het opklopt. Een snuifje zout doet ook wonderen.

Er was eens… een vrouw met te veel eieren

Culinaire historici hebben over zowat elk gerecht wel een leuk verhaal te vertellen. Zo zou de citroen-meringuetaart in 1806 ontstaan zijn bij de protestantse Quakers in Noord-Amerika, meer bepaald dankzij Elizabeth Goodfellow. Ze had een bakkerswinkel in Philadelphia, waar ze als eerste vrouw van het land ook kooklessen gaf.

Zuinig als deze pionier was, wou ze na het maken van de lemoncurd de overtollige eiwitten niet weggooien. Zo kwam ze op het idee om het eiwit op te kloppen en op de taart te spuiten. De citroenmeringuetaart was geboren!

3x meringue

  1. Franse meringue
    De krokante Franse meringue – ook wel 'schuimpjes' genoemd – maak je erg makkelijk. Klop dubbel zoveel gram poedersuiker als eiwit op in de keukenmachine. Droog de toefjes eiwitschuim 2 uur in de oven op 100°C. Je kunt de schuimpjes een kleurtje geven met (natuurlijke) kleurstoffen of een extra smaakje met citrusschil, cacao, vanille, kaneel… Ongebakken Franse meringue kun je ook pocheren om bijvoorbeeld îles flottantes te maken.
  2. Zwitserse meringue
    Hier gaat kristalsuiker bij, waardoor dit schuim wat harder en grover wordt dan de Franse variant.
  3. Italiaanse meringue
    De zachte meringue die we voor deze citroentaart gebruiken, heet Italiaanse meringue. Dit eiwitschuim wordt niet gebakken, maar gebrand met een gasbrandertje of onder de grill. Voor de gemakkelijke manier klop je de eiwitten tot sneeuw in de keukenmachine en lepel je er beetje bij beetje fijne kristalsuiker of poedersuiker bij. Iets moeilijker: maak eerst een suikersiroop en klop die dan heel langzaam bij de eiwitten.

Leve de spuitzak

Zowel voor de lemoncurd als voor de meringue is het handig om een spuitzak te gebruiken. Je kunt kiezen voor herbruikbare afwasbare zakken of plastic exemplaren die je op een rol koopt en na gebruik weggooit. Dat is natuurlijk minder goed voor het milieu. Voor dit gerecht is een speciaal spuitmondje niet nodig: knip na het vullen gewoon het tipje van de spuitzak.

Zo vul je 'm:

  • Bij het vullen is het handig om vier handen te hebben: twee die de zak openhouden en twee die het mengsel in de zak lepelen. Geen keukenhulpje in de buurt? Zet de zak dan rechtop in een groot glas of een vaas. Vouw de randen van de spuitzak een stukje om naar buiten. Dat voorkomt een hoop geknoei. Probeer je vulling goed aan te drukken in de spuitzak, zodat er zo weinig mogelijk lucht in komt.
  • De spuitzak mag niet tot de rand gevuld zijn. Vul je zak voor ¾ en draai de bovenkant goed dicht. Neem de zak met de ene hand vast bij het mondje en met de andere hand bovenaan waar je de zak hebt dichtgedraaid. Duw goed op de vulling zodat er geen lucht meer uit het mondje komt.
  • Draai je spuitzak bovenaan goed dicht. Leid de spuitzak met je hand onderaan en oefen met je andere hand bovenaan druk uit op de vulling.

Citroentaart 5x anders

Met kokos

Verdeel 50 gram kokosrasp over de lemoncurd net voor je de meringue erop spuit.

Met frambozenmeringue

Voeg tijdens het kloppen een eetlepel frambozencoulis toe aan de meringue. De zachte eiwitsneeuw zal een prachtige roze kleur en frambozensmaak krijgen. Werk de taart af met verse frambozen.

Met pompelmoes

Vervang het sap en de schil van de citroenen door het sap en de schil van 1 roze pompelmoes en die van ½ citroen.

Glutenvrij

Maak het korstdeeg met glutenvrije bloem of koop een kant-en-klare glutenvrije bodem. De meringue en de vulling bevatten geen gluten, die receptuur hoef je dus niet aan te passen.

Vegan

Eieren zijn in dit gerecht alomtegenwoordig, maar je kunt ze vervangen. Gebruik voor de meringue aquafaba (het vocht van kikkererwten), 1 koffielepel agaragar en 1 koffielepel xanthaangom. Zo krijg je een marshmallowachtige textuur die niet inzakt. De lemoncurd bind je met maïszetmeel en agaragar. De boter vervang je zowel in de lemoncurd als in de bodem door een plantaardige margarine. En het gele kleurtje? Dat krijg je dankzij een snuifje kurkuma.

Lekkere variant: key lime pie

De versie met limoen is in de Verenigde Staten bekend als key lime pie. Vooral in Florida staat dit gerecht op elke menukaart. Het veelvuldige gebruik van limoenen zou zijn oorsprong hebben bij de zeevaarders van de Keys, de eilanden in het zuiden van Florida. De vitamine C uit citrusfruit werkte voor hen preventief tegen scheurbuik.

 

Tekst: Sophie Matthys

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen