Meest recente artikelen

Blind bakken: zo maak je een krokante taartbodem

Een goede basis voor je quiche!

Blind bakken: zo maak je een krokante taartbodem How to's

Als de basis goed zit, kan je quiche niet meer stuk! Bekijk het filmpje hieronder en probeer het zelf maar eens uit!


De bodem van je quiche of fruittaart? Die hou je liefst lekker krokant. Daarom is het belangrijk om je deeg voor te bakken. Blind bakken heet dat in bakkerstermen. Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet gebakken worden (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is (bijvoorbeeld een quiche).

Dit heb je nodig

  • 1 rol kruimeldeeg of bladerdeeg

Zo doe je het

  1. Leg de rol deeg een kwartiertje voor je gaat beginnen uit de koelkast zodat het deeg straks soepel is en niet breekt. Rol het deeg open en leg het in de taartvorm. Dat kan met het papier, dan hoef je de vorm niet in te vetten. Laat je het papier weg, vet de vorm dan in met boter. Je hoeft 'm niet met bloem te bestuiven.
  2. Snij overtollige randen weg. Dat kan met een schaar, maar ook door met de deegroller over de randen van je bakvorm te rollen.
  3. Prik met een vork gaatjes in je deegbodem.
  4. Leg een groot vel bakpapier op het deeg. Vul de vorm met rijst of gedroogde peulvruchten – dat wordt ook een steunvulling genoemd.
  5. Bak de taartbodem 10 à 15 minuten voor in de op 160°C voorverwarmde oven.
  6. Neem het bakpapier weg en laat het deeg afkoelen.
  7. Voeg daarna pas de vulling toe.

Maakt het uit welke steunvulling je gebruikt?

Nee, eigenlijk niet, zolang het materiaal maar droog en geurloos is. Er bestaan speciale keramische bakparels, maar soms zijn die wat te zwaar voor je deeg en maken ze putjes. Rijst of droge peulvruchten zijn veel goedkoper én kun je gelijkmatiger over de taartbodem verspreiden. Laat je steunvulling na gebruik goed afkoelen en bewaar ze voor de volgende keer.

Blind bakken doe je bijvoorbeeld bij deze recepten

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen