Meest recente artikelen

Waarom beschimmelen biocitroenen zo snel?

Goed om te weten

Waarom beschimmelen biocitroenen zo snel? Artikel

Heb je net vier mooie biocitroenen gekocht, toch is er na enkele dagen wéér eentje met een schimmelvlek. Hoe komt dat? En koop je dan niet gewoon géén biocitroenen meer?

Een vleugje geurige citroenzeste kan een simpel gerechtje helemaal doen opfleuren. In recepten staat dan vaak vermeld dat je biocitroenen moet gebruiken. Eigenlijk wordt eerder bedoeld: onbehandelde of biocitroenen. Wat is het verschil?

  • Een gewone citroen wordt na het plukken ondergedompeld in een bad met was waar hij mooi van gaat blinken. In die  was worden antischimmelmiddelen verwerkt, waardoor de citroen langer houdbaar is. Een gewone citroen kan tijdens de teelt ook behandeld zijn met chemische pesticiden.
  • Een onbehandelde citroen kreeg dat waslaagje en antischimmelmiddel niet.
  • Een biocitroen kan wel behandeld zijn met een waslaagje, maar is niet behandeld met chemische middelen, niet tijdens de teelt en ook niet daarna. Deze citroenen zijn dus niet behandeld met antischimmelmiddelen.

Welke citroen moet ik nu kiezen?

Dat is afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Wetenschappers wijzen er dan wel op dat de hoeveelheid schimmeldodende middelen die gebruikt wordt bij gewone citroenen zo klein is dat het voor mensen onschadelijk is, wij krijgen het toch liever niet binnen. Ga je alleen het sap of het vruchtvlees gebruiken, dan kun je gewone citroenen kopen. Wil je ook de schil gebruiken, dan gaat onze voorkeur naar onbehandelde of biocitroenen. En vind je het belangrijk dat er bij de teelt van je citroenen helemaal geen pesticiden zijn gebruikt? Dan kies je beter voor biocitroenen. Deze laatste kun je best met warm water wassen om ook een mogelijk waslaagje te verwijderen.

Hoe bewaar ik mijn citroenen het best?

Omdat citroenen snel uitdrogen, kies je in de winkel best voor dikke, grote exemplaren. Die kunnen zeker een week mee in de fruitmand, en langer in de koelkast. Voordeel van citroenen uit de fruitmand is dat ze veel meer sap vrijgeven bij het persen dan citroenen uit de koelkast.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen