Meest recente artikelen

In 3 stappen naar een krokante taartbodem

Lekker knapperig

In 3 stappen naar een krokante taartbodem Artikel

Een quiche- of taartbodem? Die hou je liefst lekker krokant. Zo maak je hem in 1, 2,3!

1. De basis

Een lekkere taart of quiche begint bij een lekkere bodem. Maak je eigen kruimel– of bladerdeeg of koop het kant-en-klaar. Liever een quichebodem die niet bestaat uit deeg? Probeer dan zeker deze 5 originele quichebodems eens uit!

Je kunt best een metalen bakvorm gebruiken. Die worden namelijk goed heet, waardoor het deeg een krokant korstje krijgt. Vet hem in (met bloem bestrooien is niet nodig, want dat doe je enkel bij een lopend beslag zoals voor cake of biscuit). Leg het deeg een kwartiertje voordat je begint te bakken uit de koelkast zodat het soepel is en niet breekt. Leg het losjes in de vorm en trek het niet uit, duw de rand aan met je duim en zorg ervoor dat er geen lucht onder het deeg zit. Verwijder overtollig deeg dat over de randen komt. Gebruik je bladerdeeg? Prik dan met een vork gaatjes in de deegbodem: zo zal hij minder rijzen bij het bakken. Zorg er wel voor dat je geen te grote gaatjes maakt. Anders zal je deeg niet krokant worden!

2. Vulling

Laat een 'natte' vulling (groenten die veel vocht loslaten, zoals witloof, champignons, …) goed uitlekken voor je ze op de taartbodem legt. Het kan ook helpen om een paar eetlepels paneermeel op de voorgebakken bodem te strooien voor je er de vulling in doet: het paneermeel zal overtollig vocht absorberen. Laat de vulling altijd afkoelen voor je ze in de taartbodem doet.

3. Blind bakken

Voor een krokante bodem bak je het deeg blind voor. Dat doe je door een groot vel bakpapier over het deeg te leggen, en het wat over de randen uit te laten steken. Daarop leg je je steunvulling. Het is belangrijk dat die goed tot in de randjes van je vorm zit: zo kan het deeg niet uitzetten en zullen de deegranden niet naar beneden zakken. Bak de taartbodem 10 à 15 minuten voor in de op 180°C voorverwarmde oven. Neem het bakpapier met de steunvulling weg en laat het deeg afkoelen. Voeg daarna pas de vulling toe.

In dit filmpje laten we jou zien hoe je blind bakt.

Maakt de vulling de bodem dan niet opnieuw zacht?

Sappig en vol smaak: zomerfruit is een droom in taart! Maar net die sappigheid kan voor een natte bodem of een ingezakte taart zorgen. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige trucs!

  1. Maak een compote
    Zeker bij zacht fruit (zoals bessen, perziken of vijgen) is het aangeraden om je fruit eerst even te garen. Laat het samen met een beetje suiker, citroensap en eventuele smaakmakers zoals een vanillestokje 10 à 15 minuten pruttelen tot het vocht indikt. Zo vermijd je dat je taart doorweekt raakt en concentreer je de smaak. Laat de compote wel goed afkoelen voor je hem in je deeg schept!
  2. Ga voor een beschermlaagje
    Om het vocht nog beter tegen te houden, leg je het best een droog laagje op de bodem vóór het fruit of de compote erbij gaat. Denk bijvoorbeeld aan amandelpoeder: dat zuigt overtollig vocht op én voegt een subtiele smaak toe. Ook fijn verkruimelde koekjes (zoals speculoos of petit-beurres), zijn een lekker idee.
  3. Meng je fruit met een bindmiddel
    Vers fruit zoals nectarines of bessen kun je ook mengen met een lepel maïszetmeel of arrowroot (een natuurlijk Japans bindmiddel gemaakt van pijlwortel). Dit bindt het vrijkomende sap tijdens het bakken en zorgt voor een mooi geheel dat niet uitloopt als je de taart aansnijdt.

Heb jij al taartvormen in huis?

Onze raad: investeer in exemplaren met een losse bodem. Zo ontvorm je die taart of quiche keer op keer moeiteloos!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen