Meest recente artikelen

Hoe kun je koekjes het best bewaren?

Áls er nog over zijn

Hoe kun je koekjes het best bewaren? Artikel

Zonde, zo’n muf oudbakken koekje. Niet dat het probleem zich dikwijls stelt bij ons, maar toch… Zo’n drama wil je het liefst vermijden. Dus zochten we uit hoe je koekjes het best kunt bewaren zonder ze hun perfecte crunch verliezen.

Dat koekjes oud worden, heeft alles te maken met vocht. Dat geldt voor zachte én knapperige exemplaren. Na verloop van tijd verdampt het vocht in zachte koekjes, waardoor ze hard en kruimelig worden. Harde koekjes worden dan weer zacht omdat ze vocht opnemen. Hoe kun je koekjes dan wel droog bewaren?

De beste manier is… ze meteen opeten. Echt! Koekjes zijn namelijk het allerbest op de dag dat ze gebakken worden. Je kunt eigenlijk beter ongebakken koekjesdeeg bewaren in de koelkast of diepvriezer. Je bakt dan je koekjes op de dag dat je ze wilt opeten of uitdelen.

Hoe kun je koekjes het best bewaren?

Hoe kun je dan de koekjes bewaren die toevallig toch zijn overgebleven? In een goed afgesloten bewaardoos blijven ze nog enkele dagen goed. Laat ze wel volledig afkoelen op een rooster voor je ze in de doos stopt. Door de condens – vocht dus – kunnen ze hun textuur verliezen.

Zachte koekjes bewaar je in een luchtdichte bewaardoos zodat er geen vocht weg kan. Krokante koekjes kunnen wel in de typische metalen koekjestrommel. Je kunt ook nog bakpapier tussen de koekjes leggen om ze krokant te houden. Zet de koekjes ook steeds weg op een frisse, droge en donkere plek.

Bewaar geen verschillende soorten koekje samen. Ze kunnen niet alleen elkaars smaak overnemen. Als het ene koekje meer vocht bevat kan dat de textuur van de andere beïnvloeden.

Kun je koekjes bewaren in de diepvries?

Je kunt koekjes ook invriezen maar dan zullen ze aan knapperigheid inboeten bij het ontdooien. Dat lukt beter met zachte koekjes. Haal ze voor het ontdooien uit de goed afgesloten diepvriesdoos of -zak en leg ze op een rooster. Zo kan het vocht goed weg. Bewaar koekjes echter nooit in de koelkast. Dan worden ze muf door de condens

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen