Meest recente artikelen

Kun je van te veel nootmuskaat echt doodgaan?

Moeten we ons zorgen maken als we de patatjes kruiden?

Kun je van te veel nootmuskaat echt doodgaan? Artikel

Nootmuskaat is onmisbaar in je kruidenkastje. De specerij maakt heel wat gerechten smaakvoller, zoals puree, bloemkool, spruitjes of asperges. Maar wat blijkt nu? Een te grote hoeveelheid zou heel gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Twee theelepels

Nootmuskaat (of muskaatnoot) is niet alleen lekker, maar biedt ook heel wat voordelen. 't Is bijvoorbeeld goed voor je slaapritme en spijsvertering en ook je libido heeft er volgens velen baat bij. Als je er niet te veel van eet, tenminste. Want experten zeggen nu dat je van twee theelepels nootmuskaat ernstige krampen kunt krijgen … en er zelfs dood van kunt gaan.

Hallucinerende drug

Maar hoeveel waarheid zit hier nu precies achter? De wetenschap is er nog niet helemaal uit hoeveel van de specerij écht schadelijk is, maar het staat wel vast dat een te grote dosis gevaarlijke effecten kan hebben. Vroeger werd nootmuskaat gebruikt als hallucinerende drug die dagen nadien nog duizeligheid en misselijkheid kon opwekken.

Recente studies tonen ook aan dat een te grote inname ervoor zorgt dat je overvloedig zweet, een droge keel krijgt en je gemoedstoestand verandert: hallucinaties, verwarring en een gevoel van onheil zijn volgens de studie na 1-3 theelepels niet ver weg. Tot nu toe is er zelfs een jongetje van 8 gestorven aan een te grote hoeveelheid nootmuskaat.

Moeten we ons nu zorgen maken als we de patatjes kruiden?

Niet echt, want je gooit nooit twee volle theelepels van de specerij in je patatjes of groenten. Maar als we van jou zouden zijn, zouden we toch een beetje opletten met de hoeveelheid die je dagelijks inneemt, wil je geen last krijgen van krampen of duizeligheid.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen