Meest recente artikelen

Aardappelzetmeel of maïszetmeel: wat moet ik gebruiken?

Er is een subtiel verschil

Aardappelzetmeel of maïszetmeel: wat moet ik gebruiken? Artikel

Een soep of saus die iets te dun is? Geen probleem, met zetmeel kun je ze wat extra binding geven. Maar wanneer gebruik je nu aardappelzetmeel, en wanneer maïszetmeel? Of maakt het niet uit?

Iedereen heeft wel een pakje maïszetmeel ('maizena') of aardappelzetmeel ('aardappelbloem') in huis, of zelfs beide. Maar wist je dat je ze verschillend gebruikt?

Maïszetmeel is waarschijnlijk het meest gebruikt, maar kan een waas over je saus of soep laten komen. Je gebruikt het daarom best voor een witte saus of voor een saus die niet per se helder moet blijven.

Aardappelzetmeel zorgt voor een heldere binding. Ideaal als je een doorzichtige saus wilt.

Hoe gebruik je ze?

Zowel aardappelzetmeel als maïszetmeel 'breek' je in koud water. Dat wil zeggen: los het poeder op in enkele eetlepels koud water (of een andere koude vloeistof) tot je een mengsel zonder klontertjes krijgt. Daarna pas voeg je het toe aan je warme bereiding en laat je het nog een minuutje doorkoken. Als je het zetmeel rechtstreeks zou toevoegen, krijg je klontertjes in de saus of soep.

Er bestaat wel instant bindmiddel ('allesbinder') dat je meteen mag toevoegen aan een warme bereiding. Dit is zetmeel waar stoffen aan toegevoegd zijn die ervoor zorgen dat het niet klontert. Handig, maar het is ook wel duurder dan het pure zetmeel.

Zowel aardappelzetmeel als maïszetmeel zijn in principe glutenvrij, maar kook je voor iemand met een glutenintolerantie, controleer dan of het symbooltje voor glutenvrij (een doorgestreepte aar) op de verpakking staat. Als dit niet het geval is, kan het zetmeel 'besmet' zijn met gluten uit andere producten die op dezelfde plek gemaakt of bewaard worden.

Bestaan er nog andere snelle bindmiddelen?

Jazeker! Ook deze bindmiddelen kun je gebruiken, mocht je toevallig geen maïs- of aardappelzetmeel meer in huis hebben. Voor al deze zetmelen geldt dat je ze eerst losroert in koude vloeistof en dan pas toevoegt aan de warme vloeistof.

  • gewone bloem: niet glutenvrij, maar je kunt het wel gebruiken om snel een saus of soep te binden. Je hebt er wel meer van nodig: 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 2 eetlepels bloem.
  • arrowroot: dit zetmeel is glutenvrij. Het heeft een grotere bindkracht dan aardappelzetmeel en maïszetmeel. 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 1/2 eetlepel arrowrootpoeder.
  • tapiocazetmeel: dit glutenvrije zetmeel zorgt net als aardappelzetmeel voor een heldere binding. 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 1 eetlepel tapiocazetmeel.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen