Meest recente artikelen

Welke feestelijke saus kies jij?

Stoefsaus

Welke feestelijke saus kies jij? Artikel

Sauzen zijn onmisbaar in een goed gerecht. Ze verhogen de smaak van je gerecht, maar mogen nooit overheersen. Welke feestelijke saus kies jij?

Dit heb je nodig uit de voorraadkast

Bouillon: dit is vaak de basis van je saus. Neem de tijd om zelf een goede verse bouillon te trekken en vries in porties in. Heb je echt geen tijd, koop dan een kant-en-klare fond.

Boter: geen sausje zonder boter. Je kunt geklaarde boter gebruiken als basis van emulsiesauzen (sauzen op basis van boter) maar je kunt ook gewone ongezouten ijskoude boter gebruiken om de saus te binden en zo de saus een glanzende structuur te geven.

Eieren: eidooiers zijn een essentieel onderdeel in emulsiesauzen zoals mayonaise. Je kunt ook een basissaus binden met een liaison: – op kamertemperatuur – opgeklopte eidooiers met een scheutje vloeistof (melk, kookvocht, bouillon) die je à la minute toevoegt aan de saus.

Bloem of maïszetmeel: de basis van de klassieke roux. Bewaar de bloem steeds in een goed afgesloten verpakking, anders krijg je gegarandeerd klontertjes in de saus. Maïszetmeel is snel en makkelijk in gebruik, kook de meelsmaak in 2 tot 3 minuten zachtjes weg.

Lekker bij vlees

Save

Onze succestips voor een heerlijke béarnaisesaus:

  • Wanneer je de gesmolten boter bij de saus doet, moet je steeds goed blijven kloppen, ga met de garde ook over de bodem van de pan om alle restjes mee te nemen. Ben je niet zeker van je stuk, gebruik dan de eerste keer een staafmixer. Het geeft je saus een mooie, schuimige structuur. Zorg ervoor dat je pan diep genoeg is.
  • De béarnaisesaus mag niet warmer worden dan 65°C. Controleer met een digitale keukenthermometer.
  • Voeg 2 eetlepels ingekookte tomatencoulis toe aan de béarnaisesaus en je hebt een heerlijke, andere klassieker: choronsaus. Die saus is erg lekker bij gebakken vis.
  • Serveer met een heerlijke côte à l’os of steak, T-bone steak.

Lekker bij vis

Lekker bij pasta

Lekker bij (zoete aardappel)frietjes of kroketjes

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen