Meest recente artikelen

8 x salade à la Tour de France

Van lekker naar nóg lekkerder!

8 x salade à la Tour de France Artikel

De Tour de France: da's 3 weken genieten van straffe koers, prachtige uitzichten en nu ook: héérlijke salades! Jep, we nemen je mee op een reis langs de lekkerste ingrediënten die la douce France te bieden heeft, en geven je telkens een zalige salade om ze in te verwerken.

1. De Auvergne: Puy-linzen

Heb jij al gehoord van Puy-linzen? In Frankrijk worden ze 'de kaviaar van de armen' genoemd, en die naam hebben ze niet gestolen: Puy-linzen worden door veel chefs beschouwd als de absolute toppers onder de peulvruchten. Puy-linzen zijn een beschermd streekproduct en mogen ook enkel in het Puy-gebied in de Auvergne geteeld worden. Een echte meerwaarde voor je salade!

 

2. Nice: olijven

Het zuidelijk gelegen Nice trekt jaarlijks miljoenen toeristen: de gemoedelijke stad aan de Franse Rivièra heeft een mediterraan klimaat dat zich uitstekend leent tot het telen van sappige olijven. Als je er ooit bent, proef dan zeker de caillette-variëteit op een plaatselijk marktje: wereldtop!

3. Meaux: brie

Is een puntje brie bij jou ook onmisbaar op een kaasplank? Onze rondrit in Frankrijk zou niet compleet zijn zonder een stop bij het Franse kaasje. In Meaux en Melun worden de beschermde soorten gemaakt, maar heel de wereld doet z’n best om hun smaak en smeuïgheid zo dicht mogelijk te benaderen.

4. Dijon: mosterd

Waar je in Frankrijk de mosterd haalt? In Dijon, natuurlijk! In tegenstelling tot bijvoorbeeld Puy-linzen dragen potjes Dijonmosterd geen keurmerk: ook buiten Dijon kun je dus Dijonmosterd eten, maar ín Dijon is het toch een pak specialer, niet ;-)?

 

5. De Provence: Provençaalse kruiden

Als je het heerlijke Provencegevoel na je vakantie mee naar huis wil nemen, doe je er goed aan om enkele zakjes gedroogde Provençaalse kruiden in te slaan. De traditionele kruidenmengeling bestaat uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm, maar veel marktkramers zijn terecht trots op hun signature mengeling met toevoegingen van salie, lavendel, basilicum, oregano, venkelzaad of andere kruiden.

6. Normandië: camembert

Een lekkere camembert, al dan niet op de barbecue: zalig, toch? Oorspronkelijk werd hij enkel in het plaatsje Camembert gemaakt, maar omdat de naam nooit beschermd werd, kan nu iedereen z’n eigen versie maken. Als je toch een échte camembert wil bemachtigen, zoek dan naar het label ‘Camembert de Normandie‘. Laat ‘m op kamertemperatuur komen voor je er een stukje van eet; zo is hij het lekkerst.

7. Bordeaux: bordeauxwijn

Een Tour de France langs de beste Franse ingrediënten, daar moet wel ergens een wijntje tussenzitten, niet? Bordeaux is misschien wel de bekendste wijnstreek ter wereld, met druivenrassen als Malbec, Merlot en Cabernet sauvignon. Wie zeker wil zijn van een goeie blend met gecontroleerde kwaliteit, zoekt naar het label AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Bovendien is een wijntje niet enkel lekker bij je eten, maar is het ook heerlijk om te verwerken in gerechten.

8. Roquefort-sur-Soulzon: roquefortkaas

Blauwe kaas is niet door iedereen even geliefd, maar als je er dol op bent, dan heb je ongetwijfeld vaak roquefortkaas in je koelkast staan. Hoe sterker de geur, hoe beter de smaak, beweren kenners. Op vakantie in Frankrijk? Dan moet je zeker de grotten bezoeken waarin de kazen te rijpen worden gelegd. Indrukwekkend!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen