Meest recente artikelen

Hoe bekleed je een bakvorm?

We tonen je het ultieme trucje om een bakvorm te bekleden!

Hoe bekleed je een bakvorm? How to's

De basis van lekker gebak is natuurlijk de bakvorm. Als je 'm juist bekleedt, ben je al goed op weg om een heerlijke taart of cake te bakken! Maar hoe doe je dat nu precies op een vlotte en handige manier?

Waarom zou je een bakvorm bekleden met bakpapier?

Om je gebak vlotjes uit je bakvorm te halen, kun je 'm altijd beboteren en bebloemen. Maar wat als we je nu eens vertellen dat het makkelijker kan? Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit. Bovendien krijgt je gebak nettere randen, waardoor het mooier af te werken is.

Het materiaal van je bakvorm

Een lekker beslag maken is één, de juiste bakvorm gebruiken is twee. Het materiaal van je vorm is belangrijker dan je denkt! Een kleine gids:

  • Aluminium: de meeste bakvormen die je kunt kopen zijn gemaakt van aluminium. Ze geleiden de warmte goed en je kunt ze gebruiken voor zowat elk gebak.
  • Siliconen: ook deze vormen kun je voor bijna alles gebruiken. Je kunt ze wel best eerst op een bakplaat of -rooster zetten voor je ze vult, want door het flexibele materiaal zijn ze moeilijker te verplaatsen.
  • Glas: dit soort bakvorm gebruik je best voor zure ingrediënten die anders het metaal van je vorm zouden kunnen aantasten. Pluspuntje: glas is makkelijk schoon te maken!
  • Bakvormen met antiaanbaklaag: de perfecte vorm voor cake of taarten. Je gebak blijft niet plakken en komt er normaal gezien in één keer uit, zonder boter of bloem te gebruiken.
  • Aardewerk: als je graag eens stukje lauwe appeltaart serveert, is een aardewerken vorm ideaal. Die blijft langer warm én ziet er ook mooi rustiek uit.

Een ronde taartvorm bekleden met bakpapier

  1. Neem een stuk bakpapier.
  2. Vouw het bakpapier tot een driehoek zoals in de video hieronder.
  3. Hou de punt van de driehoek in het midden van de bakvorm en knip het papier gelijk af met de rand van de vorm.
  4. Vouw het bakpapier nu opnieuw open. Het zal precies in de vorm passen!

In deze video leggen we het nog eens stap voor stap uit:

 

Wil je een springvorm bekleden met bakpapier?

Dan ga je iets anders te werk. Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de vorm en zorg ervoor dat het goed strak zit. Vet dan de rand van de vorm lichtjes in met boter of margarine, en knip een strook bakpapier die iets hoger is dan je vorm. Plaats deze aan de binnenkant van de vorm – door de boter blijft het papier goed plakken. Daarna vul je de vorm met het beslag.

Probeer het uit met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen