Meest recente artikelen

Op hoeveel graden moet de oven?

180°C traditioneel, is dat hetzelfde als hetelucht?

  • Deel dit artikel:
Op hoeveel graden moet de oven? Artikel

Soms hangt het van je oven af of je een gerecht op 200°C moet laten bakken of toch op iets meer. Maar hoe zit dat nu juist? Wat is het verschil tussen een heteluchtoven en een traditionele oven?

Als het buiten 15°C is, voelt dit aangenaam aan. Wanneer er echter een windje blaast, geeft het al een veel kouder gevoel. Als je naar de woestijn zou gaan, zou je dat gevoel ook hebben maar dan met een warme wind. Denk maar aan sirocco’s.

Met heteluchtovens is dit net zo. Ze geven warmte af die over de volledige ovenruimte verspreid wordt. De gerechten die in een heteluchtoven gebakken worden, moeten daarom bij een lagere temperatuur klaargemaakt worden. De warmte wordt immers langs alle kanten aangevoerd. Bij een standaard oven komt de warmte alleen langs boven (en/of onder).

Hoeveel lager moet de heteluchtoven nu precies?

Algemeen zouden we zeggen dat je je oventemperatuur ongeveer 10% lager moet zetten. Maar om je het rekenen te besparen, maakten we er een handig lijstje van.

Heteluchtoven Traditioneel
40°C 50°C
80°C 100°C
100°C 125°C
135°C 160°C
155°C 180°C
170°C 200°C
195°C 225°C
210°C 240°C
240°C 250°C
260°C 275°C
275°C 300°C

 

Wist je trouwens…

… dat je in een heteluchtoven gerust twee verschillende gerechten tegelijkertijd kunt klaarmaken? De lucht die er in ciruculeert is zo krachtig dat dat kan. Bij een traditionele oven zou het kunnen dat er door het gebrek aan luchtstroming dampen ophopen waardoor het ene gerecht smaak kan overdragen aan het andere gerecht.

…dat er op de heteluchtovens ook een stand staat om de oven als traditionele oven te gebruiken?

… heteluchtovens minder energie verbruiken doordat je de temperatuur niet zo hoog moet zetten.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen