Meest recente artikelen

Super sushi

Alles wat je wil weten over deze Oosterse lekkernij

Super sushi Artikel

Sushi is super populair. Maar is het eigenlijk gezond? En hoe eet je het? Negen pittige vragen over deze Japanse lekkernij.

1. Hoelang bestaat sushi al?

In de 8ste eeuw ontdekte men in Zuidoost-Azië een alternatieve manier voor pekelen om vis te bewaren: helemaal bedekken met gefermenteerde rijst. Door deze methode werd de zachte smaak van de vis behouden. Aanvankelijk werd de rijst weggegooid, maar door de jaren heen werd de rijst ook opgegeten. Later werd rijstazijn toegevoegd om de enigszins zure smaak van de gedeeltelijk gefermenteerde rijst na te bootsen.

2. Wat is wat?

Sushi kennen we in tientallen vormen en soorten. Wie ‘sushi’ zegt, denkt meestal meteen aan nigiri, waarbij een sneetje rauwe vis op een blokje rijst gelegd wordt. Ook maki is populair: dan worden vis of groenten samen met rijst in een norivel gerold. Fijne sneetjes rauwe vis of schaaldieren noemen we sashimi. De California roll, een soort omgekeerde maki met de nori vanbinnen, is niet Aziatisch, maar bedacht door Amerikanen.

3. Wat maakt sushi zo lekker?

Sushi zou de zogenaamde vijfde smaak bevatten, naast zout, zoet, zuur en bitter.  Deze vijfde smaak, of umami, vinden we ook in asperge, tomaat, sommige vleessoorten en zeewier.

4. Is het gezond?

Hoewel sushi rijk is aan omega-3 vetzuren, is het regelmatig eten van sushi niet aan te raden. Grote vissen zoals tonijn, zwaardvis en makreel bevatten meer gifstoffen als kwik, omdat ze kleinere besmette vissen eten. Te veel sushi zou tot een te hoge inname van kwik leiden, wat dan weer een hoger risico op hartziekten met zich meebrengt.

5. Is sushi goed voor de lijn?

In een nigiri van zalm zitten 56 calorieën, in een maki 30 calorieën en in een California Roll 75 calorieën. Sushi bevat ongeveer 3% vet, 85% koolhydraten en 12% eiwitten. Sashimi – zonder de rijst dus – bevat 38% vet, 0% koolhydraten, 62% eiwitten.

6. Hoe eet je sushi?

Volgens de traditie eet je sushi niet met stokjes, maar wel met je vingers. In tegenstelling tot sashimi, waarvoor je wel chopsticks moet gebruiken. Lekker doppen in sojasaus? Beter niet: eigenlijk mag je de rijst niet bevochtigen met sojasaus, want dan zou die uiteenvallen. Je mag dus alleen de vis in de sojasaus dippen. Sojasaus verspillen wordt als heel onbeleefd beschouwd, dus zorg dat je dipt wat je neemt. Ook goed om te weten: de plakjes gepekelde gember dienen om je smaakpapillen te neutraliseren tussen twee stukjes sushi door, niet om bij de vis eten te eten.

7. Wat is de gekste sushi ooit?

Fugu is een bijzonder soort sushi, die gemaakt is van de uiterst giftige kogelvis. Net omdat die vis zo giftig is – honderden keren dodelijker dan cyanide! – moet de kok speciaal zijn opgeleid. Uit veiligheidsoverwegingen mag de keizer van Japan er zelfs niet van eten.

8. Waarom zie je zo weinig vrouwelijke sushi-chefs?

Nog niet zo lang geleden was het verboden voor vrouwen om sushi te maken omdat men geloofde dat de haarolie en de make-up van vrouwen de geur en de smaak van sushi zouden beïnvloeden. Bovendien waren mannen ervan overtuigd dat vrouwen een hogere lichaamstemperatuur hebben en dat hun warme handen de ijsgekoelde vis zouden bederven.

9. Wie is de beste sushi-chef ter wereld?

Klanten reserveren meer dan een jaar op voorhand bij Jiro Ono, die met zijn 91 jaar niet alleen de beste sushimaker is, maar ook de oudste chef met 3 Michelinsterren. Zijn sushi zou smaken als ‘een wolkje dat in je mond ontploft’.

 

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen