Meest recente artikelen

Super sushi

Alles wat je wil weten over deze Japanse rolletjes

Super sushi Artikel

Sushi is superpopulair. Maar is het eigenlijk gezond? En hoe eet je het? Negen pittige vragen over deze populaire Japanse specialiteit.

Of je nu regelmatig een volledige sushiboot bestelt of af en toe een poging doet om er zelf te rollen… Sushi is en blijft lekker. Maar: wist je deze feiten al over het populaire Japanse rijstrolletje? Antwoord op 9 prangende vragen. Plus onze beste recepten om zelf aan het rollen te slaan.

1. Hoelang bestaat sushi al?

In de 8ste eeuw ontdekte men in Zuidoost-Azië een alternatieve manier voor pekelen om vis te bewaren. Dit gebeurde door 'm helemaal bedekken met gefermenteerde rijst. Door deze methode werd de zachte smaak van de vis behouden. Aanvankelijk werd de rijst weggegooid. Door de jaren heen werd de sushirijst echter ook opgegeten. Later werd rijstazijn toegevoegd. Dit om de zurige smaak van de deels gefermenteerde rijst na te bootsen.

2. Wat is wat?

Sushi kennen we in tientallen vormen en soorten. Je denkt meestal meteen aan nigiri, waarbij een sneetje rauwe vis op een blokje rijst gelegd wordt. Ook maki en temaki zijn populair: dan worden vis of groenten samen met rijst in een norivel gerold. Fijne sneetjes rauwe vis of schaaldieren noemen we sashimi. De California roll is niet Aziatisch, maar bedacht door Amerikanen. Het is een soort omgekeerde maki met de nori vanbinnen,

3. Wat maakt het zo lekker?

Sushi zou de zogenaamde vijfde smaak bevatten – naast zout, zoet, zuur en bitter.  Deze vijfde smaak, of umami, vinden we ook in asperge, tomaat, sommige vleessoorten en zeewier.

4. Is het gezond?

Hoewel het gerecht rijk is aan omega-3 vetzuren, zou het regelmatig eten ervan niet aan te raden zijn. Grote vissen zoals tonijn, zwaardvis en makreel bevatten meer gifstoffen als kwik, omdat ze kleinere besmette vissen eten. Te veel sushiboten verorberen zou tot een te hoge inname van kwik leiden. Dat zorgt dan weer voor een hoger risico op hartziekten.

5. Is het goed voor de lijn?

In een nigiri van zalm zitten 56 calorieën, in een maki 30 calorieën en in een California Roll 75 calorieën. Sushi bevat ongeveer 3% vet, 85% koolhydraten en 12% eiwitten. Sashimi – zonder de rijst dus – bevat 38% vet, 0% koolhydraten, 62% eiwitten.

6. Hoe eet je het?

Volgens de traditie eet je de rolls niet met stokjes, maar wel met je vingers. In tegenstelling tot sashimi, waarvoor je wel chopsticks moet gebruiken. Lekker doppen in sojasaus? Beter niet: eigenlijk mag je de rijst niet bevochtigen met sojasaus, want dan zou die uiteenvallen. Je mag dus alleen de vis in de sojasaus dippen. Sojasaus verspillen wordt als heel onbeleefd beschouwd, dus zorg dat je dipt wat je neemt. Ook goed om te weten: de plakjes gepekelde gember dienen om je smaakpapillen te neutraliseren tussen twee stukjes door, niet om bij de vis eten te eten.

7. Wat is de gekste sushi ooit?

Fugu is een bijzondere variant, die gemaakt is van de uiterst giftige kogelvis. Omdat die vis zo giftig is – honderden keren dodelijker dan cyanide! – moet de kok speciaal zijn opgeleid. Uit veiligheidsoverwegingen mag de keizer van Japan er zelfs niet van eten.

8. Waarom rollen er zo weinig vrouwelijke chefs?

Nog niet zo lang geleden was het verboden voor vrouwen om sushi te rollen. De haarolie en make-up van vrouwen zouden de geur en de smaak beïnvloeden. Bovendien waren mannen ervan overtuigd dat vrouwen een hogere lichaamstemperatuur hebben. Hun warme handen zouden de ijsgekoelde vis laten bederven.

9. Wie is de beste sushichef ter wereld?

Klanten reserveren meer dan een jaar op voorhand bij Jiro Ono. Met zijn 97 jaar is hij niet alleen de beste sushimaker, maar ook de oudste chef ooit. Zijn creaties zouden smaken als 'een wolkje dat in je mond ontploft'. In 2017 speelde hij na 12 jaar z'n drie michelinsterren echter kwijt omwille van de (te grote) exclusiviteit van z"n sushibar. Er vallen ook amper 10 zitjes te scoren in het restaurant.

Sushi

Getty

Zin in sushi? Ga aan de slag met onze recepten

Fan van de variant met zalm of ben je net op zoek naar vegetarische sushi? Of geef je er graag een originele twist aan? Het kan allemaal! Ontdek alvast hoe je zelf sushi kunt rollen. Vervolgens kun je aan de slag met de volgende recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen