Meest recente artikelen

Twijfel bij het sushi-menu: wat is temaki voor sushi?

Leer een woordje Japans

Twijfel bij het sushi-menu: wat is temaki voor sushi? Artikel

Sashimi, maki, nigiri… Om sushi te bestellen kun je soms echt wel een hulplijn of woordenboek Japans gebruiken. Ook in het rijtje vreemde woorden: temaki. Maar wat voor sushi is temaki nu precies?

Wie vaak sushi eet, is vast wel op de hoogte van wat er met temaki bedoeld wordt. Maar er zijn zoveel soorten sushi, dat je soms het noorden kwijtraakt. Hoe zag nigiri er nu weer uit? En heette je favoriete sushi nu temari of temaki? Temari zijn balletjes rijst met de topping erbovenop. Maar wat is temaki dan weer voor sushi?

Wat betekent temaki?

Dat Japanse woordenboek komt hier écht goed van pas. Maki ken je waarschijnlijk al. Dat zijn de typische sushirolletjes in norivel. Maki betekent namelijk 'rollen' in het Japans. De 'Te' die ervoor staat, is dan weer de vertaling voor 'handen'.

Temaki is dus het Japanse woord voor 'handgerold'. Deze sushi wordt immers niet met het typische bamboematje gerold maar met de hand gemaakt. Daarom worden ze soms ook handrolls genoemd.

Wat voor sushi is temaki?

Maar hoe zien temaki er dan precies uit? Zo een handgerolde sushi ziet er eigenlijk uit als een zeewierhoorntje. De kegelvormige rolletjes zijn vrij groot en helemaal gevuld met de gebruikelijke ingrediënten. Denk aan sushirijst en verse rauwe vis zoals zalm. Of met rijst en schelp- of schaaldieren. Soms zit er ook avocado, paprika of komkommer in, zoals bij vegetarische sushi.

De stevige handrolls zijn volledig omhuld met norivel, wat maakt dat temaki handige sushi is om zonder stokjes te eten. Natuurlijk met een lekkere sojasaus, als je dat het lekkerste vindt. Als de temaki goed gerold zijn, vallen ze niet uit elkaar bij het eten.

Zelf temaki maken

Je hoeft dus geen matje te gebruiken, wat maakt dat temaki makkelijker zelf te rollen is dan andere sushi. De ideale sushi dus voor beginnende chefs. Temaki maken is ook een leuke keukenactiviteit met kinderen.

Hoe je het doet? Neem een half norivel en doe er je uitverkoren ingrediënten op. Vervolgens rol je het vel dicht in de vorm van een puntzak. Klaar!

Zin gekregen?

Ontdek het recept voor temaki met zalm, nori en draadwier

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen