Meest recente artikelen

Wat is er zo speciaal aan sushirijst?

Anders dan gewone rijst

Wat is er zo speciaal aan sushirijst? Artikel

Een belangrijk ingrediënt voor sushi is natuurlijk de rijst. Maar wat is er zo speciaal aan sushirijst? En waarom kun je niet de gewone witte variant gebruiken? Dit is het verschil.

Er bestaan veel verschillende soorten rijst. Sushirijst is een Japanse variant van de meer kleverige witte rijst met ronde korrel. De rijst die we in de westerse keuken gebruiken is doorgaans langkorrelig en dus droger. Bovendien bevat sushirijst veel zetmeel en eiwitten, waardoor hij gaat kleven. De voornaamste reden om sushirijst te gebruiken is dat de rijst voldoende plakkerig moet zijn om zijn vorm te behouden. Ideaal voor het rollen van sushi, of om 'm met stokjes te eten.

Kun je andere rijst gebruiken in plaats van sushirijst?

De smaak en textuur van sushi staat en valt met de ingrediënten. Je kunt sowieso alleen sushi maken van rijst met een korte of middellange korrel. Gewone langkorrelige rijst is dus geen goed idee. Sushirijst neemt ook smaakmakers zoals rijstazijn op, waarbij de smaak niet te overheersend wordt.

Het belangrijkste verschil is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en meer zetmeel bevat. Dat doet denken aan paella- of risottorijst. Toch is het ook geen strak plan om van deze soorten rijst sushi te rollen. De textuur verschilt immers te sterk.

Wassen, dan stomen

Belangrijk is dat je sushirijst wast voor het garen. Door het spoelen, verwijder je het zetmeel aan de oppervlakte. Op die manier behoudt elke korrel mooi z'n vorm en blijft de rijst luchtig. Hij zal netjes kleven zonder dat het een papje wordt of een klonterige massa. Zo doe je het: doe de rijst in een zeef en spoel hem af onder koud water. Laat hem vervolgens een minuut uitlekken. Hoeveel sushirijst je nodig hebt, lees je hier.

Niet roeren

Rijst voor sushi wordt liefst gestoomd en niet gekookt. Daardoor hoef je niet te roeren, en dat is goed nieuws. Door te roeren zou hij immers gaan klonteren waardoor je hem niet goed meer kunt vormen. Meng de gestoomde rijst met de sushiazijn. Laat deze vervolgens goed afkoelen op kamertemperatuur. Nog een laatste tip: denk eraan om je handen nat te maken voor het rollen.

En dan nu aan de slag met sushirijst!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen