Meest recente artikelen

Hoeveel groenten heb ik nodig per persoon voor kerst?

De juiste portie voor elk gerecht

Hoeveel groenten heb ik nodig per persoon voor kerst? Artikel

De feestdagen komen eraan, en dat betekent: uitgebreid tafelen met familie en vrienden. Maar hoeveel groenten reken je per persoon? Een te kleine portie laat je gasten op hun honger zitten, maar je wil ook niet met overschot blijven zitten. Wij berekenden hoeveel je moet voorzien, zowel voor je voor- als hoofdgerecht.

Hoeveel groenten je precies nodig hebt per persoon? Wij berekenden de juiste porties voor voorgerecht en hoofdgerecht, voor elke soort groente. Zo kun je met kerst lekker lang blijven tafelen.

Hoeveel groenten reken je per persoon voor een voorgerecht?

Voor een voorgerecht mag je wat minder rekenen. Meestal gaat het om een kleine portie groenten die de hoofdrol speelt in een soep, salade of warm voorgerecht. Neem als richtlijn voor je voorgerecht 100 tot 150 gram groenten per persoon.

  • Bladgroenten (veldsla, spinazie, rucola…): 50 tot 75 gram p.p., zeker als ze rauw worden geserveerd.
  • Peultjes, boontjes of asperges: ongeveer 100 gram p.p.
  • Knolgroenten (pastinaak, wortel, bietjes, pompoen): 100 tot 125 g p.p. – omdat ze wat zwaarder zijn.

Zo hou je het voorgerecht luchtig, en rest er nog genoeg eetlust voor de volgende gangen van het feestmenu.

Hoeveel groenten reken je per persoon voor een hoofdgerecht?

Bij een hoofdgerecht mag je wat royaler zijn. Zeker als groenten een belangrijk onderdeel zijn van je feestmaal. Reken op ongeveer 200 à 250 gram groenten per persoon.

  • Kolen (spruitjes, bloemkool, rode kool…): 150 tot 200 gram p.p., afhankelijk van hoe stevig ze zijn.
  • Knolgroenten (aardperen, wortelen, pastinaak…): 150 tot 200 g p.p.
  • Peulvruchten en boontjes: 125 tot 150 g p.p., omdat ze meer vullen.
  • Bladgroenten of groenten die veel vocht verliezen bij het koken – zoals courgette en komkommer: 200 tot 250 g p.p.
  • Organiseer je een buffet of maak je verschillende groenten klaar? Dan kun je iets minder rekenen: 150 à 200 g groenten per persoon is dan voldoende.

Maar: voorzie altijd een beetje extra – zeker bij groenten die iedereen lust. Zo is een tweede portie nooit een probleem. Wat overblijft, gebruik je nadien in een soepje of salade.

Van deze 10 groentegerechten kun je nooit te veel hebben…

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen