Meest recente artikelen

Kerstmenu voor veel gasten: dé tips en recepten van Natalie

Schuif maar aan!

Kerstmenu voor veel gasten: dé tips en recepten van Natalie Artikel

Hoe organiseer je een stressvrij kerstmaal voor meer dan 8 personen? Met dit kerstmenu voor veel gasten dat Libelle Lekker Chef Natalie bedacht! Van soep tot dessert – inclusief mise‑en‑place‑tips, recepten om alles vooraf klaar te zetten en enkele tijdsbesparende trucjes.

Kerst is de perfecte gelegenheid om samen te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat je in een feestelijke stemming blijft bij de voorbereiding van je kerstmenu, zeker als je voor veel gasten kookt? Libelle Lekker Chef Natalie Peeters bedacht dit meergangendiner: feestelijk, maar uitvoerbaar – met aandacht voor planning, timing en smaak. Hapje, voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerechten en dessert, plus slimme mise‑en‑place‑tips zodat jij op de dag zelf vooral kunt genieten.

Natalie: "De weken voor kerst vind ik stiekem het leukst. Er worden verlang­lijstjes gemaakt – voor onder de kerstboom én voor het menu – en er hangt een ontspannen sfeer in huis. Zowel op school als op het werk wordt er geklonken en gaat het er relaxed aan toe." En Natalie blijft minstens even relaxed als ze haar kerstmenu klaarmaakt: zo kook je voor veel gasten zonder in een kramp te schieten.

Een stressvrij kerstmenu voor veel gasten

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Voorgerecht: pompoensoep met misonootjes

  • Hoeveel soep maak je per persoon? Reken voor een voorgerecht op 1 liter soep voor 4 personen en serveer 1,5 pollepel soep per persoon.
  • Lekker lang: door de tijd te nemen om de uien op een zacht vuur te laten garen, zullen ze lekker zoet smaken. Op die manier vormen ze een mooi tegengewicht voor de geroosterde paprika's.
  • Hoe maak je dit gerecht vegetarisch? Dat is heel makkelijk: vervang de kippen­bouillon simpelweg door groentebouillon.
  • Kun je soep ook op voorhand maken? Zeker en vast: je kunt ze zelfs invriezen als je het druk hebt de dagen voor kerst.
  • Tip voor een extra fijne soep: mix de soep eerst met een gewone mixer en haal je ze nadien door een puntzeef. Of je mixt ze een tweede keer in een thermomix of soepmaker.
  • Makkelijk vooraf: ook de misonootjes maak je makkelijk enkele dagen op voorhand. Bewaar ze in een luchtdicht potje. Deze nootjes zijn trouwens lekker op élke salade, of gewoon als tussendoortje.

Hapje: winterse visbruschetta’s

  • Hoeveel hapjes voorzie je per persoon? Reken op 3 kleine bruschetta’s per persoon.
  • Makkelijk vooraf: de verschillende mousses maak je de dag voordien of de ochtend van het feest. Zo kunnen de smaken zich vermengen.
  • Ook het stokbrood kun je op voorhand al roosteren in de oven.
  • De kruiden en de komkommerlintjes voor de afwerking kun je in ijswater om ze fris en knapperig te houden tot je ze gaat gebruiken.
  • Feestje op verplaatsing? Bewaar je hapjes in stapelbare potjes: dan neem je ze makkelijk mee als je buitenshuis feest.

Hoofdgerecht: luxe gehaktbrood met pistaches en mosterdsaus

  • Nog sneller: meng het gehakt in een keukenrobot met kneedhaak. Heel efficiënt en tijdbesparend!
  • Nog makkelijker: bak het gehaktbrood in een cakevorm. Vet de vorm in, leg er de ham in en doe er het gehakt in. Zorg wel dat de plakjes ham lang genoeg zijn, zodat je het gehaktbrood makkelijk kunt bedekken. Gaar het gehaktbrood 45 minuten tot 1 uur in de oven, laat het afkoelen en bewaar het in de vorm.
  • Nog lekkerder: snij een bolletje mozzarella in plakjes en stop die plakjes mee in je gehaktbrood. Of doe nog wat gesnipperde dragon bij de mosterdsaus.

Bijgerecht: gebakken aardappelen met ui en kappertjes

  • Mag je de aardappelen op voorhand koken? Zeker en vast! Gebakken aardappelen zijn namelijk nog beter als je ze de avond voor het feest kookt. Laat ze volledig afkoelen, dek ze af met keukenpapier en zet het deksel op de pot. Het keukenpapier neemt het overtollige vocht op. Het resultaat zijn droge patatjes die je makkelijk kunt bakken.
  • En mag je de aardappelen al vroeger bakken? Jawel: je kunt de aardappelen al krokant bakken en bewaren in een ovenschaal. Dek ze af met aluminiumfolie en warm ze met het gehaktbrood en de prei op in de oven op 100°C.
  • Welke vetstof kies je? Gebruik altijd boter en olie om aardappelen te bakken. Aardappelen hebben boter nodig voor een krokant korstje.
  • Smaaktip: de azijn en kappertjes zorgen voor een frisse toets. Het doet me denken aan de ‘Bratkartoffeln’ die we op vakantie in Oostenrijk eten.

Bijgerecht: gegrilde prei met cheddar

  • Creatief met restjes: heb je in plaats van preiwitten hele stengels gekocht, gooi het groen dan niet weg, maar bewaar het om een lekkere bouillon mee te maken. Je kunt er ook prei-olie van maken en die gebruiken ter afwerking van een soepje.
  • Kun je de prei een dag op voorhand grillen? Jazeker! Laat de prei helemaal afkoelen en bewaar hem in een goed afgesloten doosje. De afwerking doe je op het feest zelf. Zet de rolletjes met de kaas onder de grill als je de aardappelen opnieuw opwarmt.

Dessert: tiramisu-cheesecake

  • Nog eenvoudiger: gebruik een springvorm en bedek de bodem met bakpapier om de taart moeiteloos te ontvormen.
  • Koekjes naar keuze: kies voor de bodem een koekje dat je lekker vindt: ook oreokoekjes, digestivekoekjes of speculaasjes passen perfect in deze taart.
  • Werk snel: wentel de koekjes maar even door de koffie Je wil namelijk niet dat ze tijdens het bakken vocht afgeven aan de kaascrème en de vulling hierdoor niet mooi bakt.
  • Makkelijk vooraf: deze taart moet je net als tiramisu een dag vooraf maken en een nacht laten rusten in de koelkast. De gebakken kaas zal nog iets vaster worden van structuur.
  • Kun je de taart op voorhand afwerken? D afwerking kun je een uurtje op voorhand doen. Zet de taart daarna opnieuw koel. Vlak voor het serveren kun je er nog extra chocoladeschilfers over strooien.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen