Meest recente artikelen

Zo maak je het perfecte gehaktbrood

Wij delen onze tips en recepten

Zo maak je het perfecte gehaktbrood Artikel

Warm met kriekjes, koud op de boterham met mosterd... een gehaktbroodje gaat er altijd in. Hoe je ‘t perfect klaarmaakt? Met onze tips en recepten natuurlijk!

Het gehakt

Gebruik altijd gemengd gehakt van goede kwaliteit. Varken-kalf of varken-rund zijn ideale combinaties, want daarin zit genoeg vet. Neem het gehakt 30 minuten voor je het wilt bereiden uit de koelkast. Reken op 1 kilogram voor 4 personen.

De kruiden

Pel en snipper 1 sjalot. Verwarm wat boter in een pan en stoof de sjalot glazig. Voeg toe aan het gehakt. Verse tijm en rozemarijn zijn heerlijk in een gehaktbroodje, maar zijn geen ideale metgezel wanneer je het vleesbrood met kriekjes eet. Kies je kruiden dus in functie van het volledige gerecht. Niet enkel kruiden, maar ook fijngehakte noten, kaas of olijven kunnen voor een extra touch zorgen.

De textuur

Voeg 2 eitjes en 100 g paneermeel toe. Zorg ervoor dat het gehaktbroodje niet te droog, maar ook niet te vochtig is. Je zou het moeten kunnen vormen zonder dat er gehakt aan je handen blijft kleven. Is het te plakkerig? Voeg wat extra paneermeel toe. Is het te droog? Voeg een extra eitje toe.

Proeven

Echte koks proeven. Dat is dus exact wat je nu moet doen. Was je gemengde gehakt al genoeg gekruid? Dan hoef je niets te doen. Is dat niet zo, dan voeg je nu een snuifjezout en wat peper toe.

Het bakken

Probeer je gehaktbrood vrij groot te maken. Dan heb je een grotere kans op een krokante buitenkant en een sappige binnenkant. Gaar je gehaktbrood eerst even in een pan met bruisende boter voor een mooi korstje. Doe dit aan alle zijden. Dreigt je boter te verbranden? Voeg dan snel een koud klontje toe. Bak je gehaktbroodje nu ongeveer 40 minuten in een oven van 180°C.

Niet elke oven is hetzelfde. Wil je een gehaktbroodje dat vanbinnen nog wat rosé is? Dan heb je een thermometer nodig om de kerntemperatuur op te meten. 83°C is perfect rosé, 86°C is mooi doorbakken.

3x anders

  • A la provençale: snij zongedroogde tomaten, olijven en wat vers basilicum en tijm fijn en voeg toe aan het gehakt.
  • Vol verrassingen: kook op voorhand enkele eieren en pak ze mooi in het gehakt in. Serveer met tomatensaus.
  • Lekker ingepakt: wikkel fijne plakjes ontbijtspek rond het gehakt voor je het in de oven steekt.

De lekkerste recepten voor gehaktbrood

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen