Meest recente artikelen

Grote courgettes? Het formaat doet ertoe!

Hoe langer, hoe beter?

Grote courgettes? Het formaat doet ertoe! Artikel

In de winkel, op de markt, in de tuin: zoek je nu het best naar grote of kleine courgettes? Of geldt ook voor deze zomergroente dat het formaat er niet toe doet?

Als je ze niet goed in de gaten houdt, zit je binnen de kortste keren met uit de kluiten gewassen exemplaren. Maar hoe zit dat nu: ga je het best voor grote of juist wat kleinere courgettes? Lengte en dikte doen er namelijk zeker wel toe wat smaak en textuur betreft.

Grote of kleine courgettes?

Courgettes komen in alle maten, kleuren en vormen, met weinig impact op de smaak. Wat wél belangrijk is, is de grootte. Het lijkt misschien dat grote courgettes voordeliger zijn (want: meer vruchtvlees), en qua volume is dat ook zo. Helaas worden ze zompig van textuur, is de schil taai en groeien de zaden met de vrucht mee. De smaak verwatert (letterlijk) en de courgette wordt wat bitter.

Ideale lengte

De ideale lengte van een courgette is zo'n vijftien centimeter. Check ook de schil: vlekken en rimpels verraden de leeftijd. Bewaar ze steeds op een koele, donkere plaats – in de koelkast bederven ze sneller. Zit je per ongeluk toch met een courgette ter grootte van een basketbal: geen paniek! Grote courgettes zijn zeker nog bruikbaar in gerechten waarin ze zich niet van hun beste kant moeten laten zien. Denk aan stoofpotjes,soepjes of gebak op basis van courgette.

Staat of valt je gerecht echter met de delicate smaak en zachte textuur van de courgette, dan ga je beter voor wat kleinere exemplaren. Dat geldt bij uitstek voor zomerse gerechten met rauwe, gepekelde of gemarineerde courgette.

Zin in courgette? Probeer ook eens deze recepten

Frisse pasta, een smakelijke salade of stevige boterham met courgette in de hoofdrol? Deze gerechten moet je zeker eens uitproberen! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen