Meest recente artikelen

Zijn lightproducten nu wel of geen goed idee? Karolien Olaerts legt het uit

Tips van Karolien Olaerts

Zijn lightproducten nu wel of geen goed idee? Karolien Olaerts legt het uit Artikel

Je vindt ze overal in de supermarkt, maar is het eigenlijk wel een goed idee om lightproducten te nuttigen? Karolien Olaerts legt het voor je uit.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin. Ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen. Mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. Hieronder legt ze uit of het goed is om lightproducten te consumeren, of net niet. 

Zijn lightproducten goed voor je?

Karolien: "Lightproducten kunnen een meerwaarde zijn in het streven naar een gezond eetpatroon. Een goed voorbeeld zijn lightfrisdranken. In tegenstelling tot hun gesuikerde varianten zorgen ze niet voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Ze bevatten ook veel minder of zelfs geen calorieën. Een andere grote groep lightproducten is de zuivel met een verlaagd vetgehalte. Die verscheen tijdens de jaren zeventig, toen de dieetwereld zich tegen vet keerde. Vet moest gemeden worden en alles moest zo low fat mogelijk zijn. Vandaag is vet net weer populair en worden vooral diëten die laag zijn in koolhydraten aangeprezen. Het is vaak vanuit die hoek dat lightzuivel in een slecht daglicht wordt geplaatst, met als argument dat het verwijderde vet vervangen wordt door suiker en additieven, wat het product zogezegd 'ongezond' zou maken. Wat suiker betreft, klopt de stelling alvast niet: in vetarme lightproducten wordt vet niet per se vervangen door suiker. Additieven worden doorgaans wel gebruikt, om het product lekker en fijn van textuur te houden. Additieven zijn 100% getest en veilig. Meer nog: ik zie ze als een meerwaarde, want zo kan men aan voedingsinnovatie blijven doen. Met als resultaat overheerlijke romige yoghurts die toch een laag vet- en suikergehalte hebben. Wanneer je een product zou vervangen door zijn light variant, is het wel essentieel dat je nog steeds met smaak eet en drinkt. Zo niet, ga je vroeg of laat compenseren door van andere zaken meer te eten of meer te snoepen. En dan heeft die keuze voor light niet veel zin."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen